Even een verbandje dichtplakken, het is voor verpleegkundigen en andere zorgmedewerkers niet zelden een moment waarbij de nodige krachttermen worden ingeslikt. Voor veel zorgmedewerkers zit er weinig anders op dan genoegen te nemen met het gefriemel, de steriele handschoenen die aan elkaar én de leukoplast plakken, de rafelige randen en al dat andere ongemak. Maar de vriendin van Joost, student aan Inholland Alkmaar, legde het probleem voor aan hem en zijn team. De oplossing ligt een paar maanden later op tafel.

Joost, Jens, Robin, Ryan, Quirijn: ze hebben dit sámen gedaan en zijn nu hard bezig om hun uitvinding meer bekendheid te geven. Die uitvinding is een plakbandhouder waarmee leukoplast razendsnel kan worden uitgerold en afgesneden. De naam: AidMate. Het idee is zo simpel, dat de vraag op de lippen ligt: waarom bestond dit niet al? "Ja, dat is een goede vraag", reageert Jens, de sales-man van het groepje. "Dat hebben wij ons ook afgevraagd."

Het project ging van start in september. "Ik ken ze dus ook nog maar net hè. Veel langer moet het nou ook niet meer duren", grapt Jens. CEO Robin legt uit dat 'zijn' team niet over één nacht ijs is gegaan. "Onze prototypes zijn door zorgprofessionals getest", zegt hij. "Hun feedback hebben wij verwerkt tot een product 'voor de zorg, door de zorg'." (tekst gaat door onder de foto)

De AidMate is even eenvoudig als doeltreffend. (foto: Streekstad Centraal)


Dat het AidMate-team staat als een huis blijkt wel uit de presentatie die Streekstad Centraal krijgt in het lab-lokaal. Jens is de verkoper, Ryan de marketeer, samen weten ze het verhaal helder over te brengen. "Ik heb ook het logo ontworpen", vertelt Ryan. "En ik heb een eigen printer thuis." Een 3D-printer, wel te verstaan. Daarmee worden de AidMates geprint. "We hebben een voorraadje geprint. Dan kunnen we de vraag aan."

Er zijn zelfs twee printers, blijkt, want uitvinder Joost heeft er ook één thuis. Zijn vriendin kan dus met een druk op de knop haar eigen voorraad aanvullen. "Toen we in september met een idee moesten komen vertelde zij dat het werken met leukoplast op het werk zo'n gedoe is. Daar hebben we toen deze oplossing op gevonden, zo is het ontstaan." De Barsingerhorner is er nuchter onder, maar dat idee heeft nu toch een behoorlijke vlucht genomen, vele prototypes later. (tekst gaat door onder de foto)

Joost werd op het idee gebracht door zijn vriendin. (foto: Streekstad Centraal)


"Zo'n twintig prototypes zijn er, ik heb ze thuis op een rijtje staan", vertelt Ryan. Wat de AidMate zo vernuftig maakt is dat de leukoplast van bovenaf gesneden wordt, legt hij uit: "Dus niet op de lijmrand. Er komen geen lijmresten aan en die komen dus ook niet aan de rand te zitten, kijk." Er gaat aardig wat leukoplast heen tijdens de presentatie, dat moge duidelijk zijn. Maar dat valt nog in het niet bij de grote hoeveelheden die ziekenhuizen en huisartsenpraktijk verstouwen - met nu dus nog dat bekende gepruts met rafeltjes, steriele handschoentjes en allerlei ingeslikte krachttermen.

"Ja, wij horen ook wel eens wat woorden ervoor", bekent sales-man Jens. Hij gaat regelmatig langs bij zorgaanbieders in de regio. "Klantrelaties opbouwen." Ook zijn er 'donateurs' aangeworven, die rendement krijgen als de AidMate een succes wordt. 'Minister van Financiën' Quirijn vertelt dat ook dat tot in de puntjes georganiseerd is: "Ik heb een investeringsbegroting gemaakt, berekend hoeveel donaties er nodig zijn." (tekst gaat door onder de foto)

Van links naar rechts: Robin, Jens, Ryan, Quirijn en Joost. (foto: Streekstad Centraal)


Docent Nol ziet op een afstandje tevreden toe. Het is natuurlijk in de eerste plaats een leerschool, een manier voor deze studenten technische bedrijfskunde om te ondervinden hoe het is om een bedrijfje te beginnen. Maar de AidMate voorziet wel écht in een vraag. "Het zou niet de eerste keer zijn dat uit een idee van studenten een echt patent komt", weet de docent. De website Studentpatent houdt die successen bij. Wie weet dat de AidMate daar ooit ook een plekje verdient. Maar daarvoor zal eerst nog heel wat werk worden verzet door de vijf jongemannen.
Pin It
Bekeken: 978x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/