Bladeren van bier naar bier. Lezers van 'Bier als de vrouw van mijn dromen' lessen hun dorst met verhalen, recepten en kleurige foto's. Al zal menig lezer er ook een écht biertje bij pakken, iets waar biersommelier Richard Moerkerk zijn publiek maar al te graag toe verleidt. Dinsdagavond presenteerde hij zijn boek in Proeflokaal De Boom: "De hele kroeg vol voor mijn boek, zo!"

De Boom is geen onbekend terrein voor Moerkerk, want hier werkt de biersommelier. Veel vaste gasten togen dinsdagavond dan ook naar de presentatie van hun vertrouwde barman, maar ook bierliefhebbers uit de rest van Nederland waren van de partij. Moerkerk werd in 2019 verkozen tot 'beste bierspecialist van Nederland' en is naar eigen zeggen 'bezeten van bier'. In De Boom is hij een ambassadeur van de wereld van het bier, maar in de bierwereld is hij zeker ook een ambassadeur van Alkmaar. Een echte bierstad, benadrukt Moerkerk in zijn boek, waarin hij onder meer op de Alkmaarse brouwhistorie ingaat.

"Ik stond net bij de visboer toen ik werd gebeld door een redacteur", brengt Moerkerk in herinnering. Dat was ook in 2019, kort voor een reis naar bierland Tsjechië en Moerkerks uitverkiezing. De buren van De Boom, Fernando's, hadden de redacteur getipt en daar begon eigenlijk het boek: Moerkerk mocht columns gaan schrijven over bier, in De Cafékrant en die columns zijn de basis geworden van 'Bier als de vrouw van mijn dromen'.

Proeflokaal de Boom is trots: Richard Moerkerk uitgeroepen tot beste bierspecialist van Nederland Richard Moerkerk bij zijn uitverkiezing in 2019.


Er komt wel wat kijken bij een boek, ervoer de Alkmaarder. Want ook een boek verdient redactie. Gelukkig hoefde Moerkerk niet lang te zoeken naar een geschikte corrector, die zat gewoon bij hem aan de bar: Hans Brandsma, bekend als journalist van de Alkmaarsche Courant. "Hans heeft me heel anders naar taal leren kijken, hij heeft me echt aan het werk gezet", vertelt Moerkerk dankbaar. Het eerste exemplaar reikte hij uit aan zijn zoon Lucas.

De tekst is dus verzorgd, maar het uiterlijk van het boek valt ook op. De pagina's zijn kleurrijk en voorzien van fraaie foto's, die het verhaal ondersteunen en de gerechten laten zien die Moerkerk bij bier bereidt. Want dat is wat deze biersommelier zo allround maakt: hij is óók kok. Hij kwam door zijn opleiding aan de hotelschool ooit in België terecht, waar de kiem voor zijn bierfascinatie werd gelegd, zo vertelde Moerkerk vorige week aan mediapartner NH. "Die foto's zijn genomen bij Fernando's, de plek waar het eigenlijk allemaal begon", zegt Moerkerk. "De cirkel is rond."

'Bier als de vrouw van mijn dromen' door Richard Moerkerk is vanaf woensdag 29 november verkrijgbaar in de betere boekhandel. Het kan ook worden besteld via de website van De Bierbasiliek. (foto bovenaan: NH / Mayra van der Drift)
Pin It
Bekeken: 712x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/