Sam van Etten heeft zich deze week op fraaie wijze gekwalificeerd voor het hoofdtoernooi van de World Cup biljarten in de Egyptische badplaats Sharm-el-Sheikh. De biljarter uit Schermerhorn won in de kwalificatiepoule overtuigend van zijn twee tegenstanders uit Duitsland en Jordanië. In het hoofdtoernooi kon het pas 27-jarige jonge talent echter nog geen potten breken.

Sam van Etten zit in de lift. Voor het eerst bereikte hij het hoofdtoernooi van een Wereldcup op eigen kracht. Eerder dit jaar kwam hij er al een keer dichtbij de eindstrijd met beste top 32 spelers van het toernooi. De Schermerhorner nam al wel twee keer eerder deel aan de wereldcup in Veghel, maar dat was dankzij een wild card.

In de vroege ochtend ging de partij tegen de Duitser Lukas Stamm lang gelijk op. "Ik begon slecht, maar omdat Stamm ook weinig punten scoorde kwam ik goed weg", blikt Van Etten terug. Daarna kwam hij op stoom, scoorde tien en voor de pauze nam hij de leiding met 20-19. "In het middenstuk ging het gelukkig een stuk beter." Daarna maakte hij korte metten met zijn leeftijdsgenoot. De eindstand was 40-31.

De partij tussen Stamm en de andere poulegenoot Abu Tayeh was van een matig niveau. Het kostte 69 beurten voordat één van de twee de 40 punten bereikte. Hun slechte gemiddelden waren gunstig voor Sam van Etten. Hij mocht in zijn eigen partij tegen de Jordaniër licht verliezen, zolang zijn gemiddelde maar hoger bleef. Maar de jongeman uit Schermerhorn speelde deze keer nog beter. In de eerste helft kreeg Tayeh een pak slaag van 20-2. Maar bij 38-8 stokte zijn ritme. Hij had maar liefst tien beurten nodig voor de laatste twee punten. "Jammer van die laatste puntjes, maar ik was heel tevreden over de eerste 20 beurten."

In het hoofdtoernooi kwam Van Etten donderdag uit tegen de Belg Peter Ceulemans, wereldkampioen Phuong Vingh Bao en (veelvoudig) oud-wereldkampioen Eddy Merckx. Hij weerde zich kranig, maar was evengoed nog even een maatje te klein en Bao en Merkx gingen door.

De eerste confrontatie, afgelopen februari in Las Vegas, won Bao nog afgetekend. In Egypte was dat wel even anders. Helaas kwam de Nederlander eerst op ruime achterstand. Daarna kwam hij sterk terug en kwam met 32-30 zelfs even op voorsprong. Maar de Vietnamees trok uiteindelijk na een bloedstollende finale aan het langste einde met 36-40. Tegen Ceulemans, nummer 23 van de wereldranglijst, ging het heel lang gelijk op. Bij een tussenstand van 37-37 was het echter gedaan met Van Etten, toen hij een losbander op millimeters miste.

De derde pot tegen Merckx was voor spek en bonen, maar de Schermerhorner deed evengoed zijn best. Het mocht niet baten. Na een ruststand van 17-20 schakelde de andere Belg op en rondde af met 25-40 in 25 beurten. (foto: Tom Smilde)
Pin It
Bekeken: 685x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://jdih.depok.go.id/mahjong-gacor-pg-soft/ https://jdih.depok.go.id/sdemo-gacor/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/