Een werkstraf van 180 uur is geëist tegen een 40-jarige Alkmaarder. De man wordt verdacht van verschillende woninginbraken. Daarnaast zou hij samen met twee anderen de overval op een PostNL-bezorger in scène hebben gezet.

In de Alkmaarse rechtszaal zitten woensdag drie verdachten met hun advocaten, schrijft onze mediapartner NH. Waaronder ook de 26-jarige vrouwelijke postbezorger die zogenaamd werd gegijzeld. Een vierde verdachte - Leendert H. uit Langedijk - wordt niet langer vervolgd. Zijn zaak is geseponeerd om gezondheidsredenen. Hij heeft eerder wel uitgebreid verklaard over zijn rol bij de overval. Hij wijst naar het drietal dat voor de rechter staat. Het zou een scenario kunnen zijn van een spannend boek of film: het verhaal begint om 12:00 uur op 7 september 2021 in recreatiegebied Geestmerambacht. Daar slaat pakketbezorger Jacqueline V. uit Hippolytushoef, toen 24 jaar en woonachtig in Medemblik, alarm omdat ze eerder in de ochtend op de Toermalijn in Heerhugowaard met een vuurwapen zou zijn bedreigd en overvallen.

Zij is liggend in haar bus naar een parkeerterrein in Geestmerambacht gebracht. Daar is zij met een lege bus achtergelaten. Zij vraagt vervolgens huilend een wandelaar om hulp en doet aangifte. Dat doet ook PostNL, al leeft bij het bedrijf al snel het idee dat er iets niet klopt, zo vertelt het OM. 'Hoe kan zij bijvoorbeeld liggend in een volle bestelbus zijn vervoerd? Dat past volgens PostNL niet'. Ook camerabeelden, de track en trace-gegevens van de bus, belgegevens en verklaringen van getuigen spreken een echte overval en gijzeling tegen. Enkele weken later worden de postbezorgster en drie mannen opgepakt en geven zij toe dat de overval in scene is gezet. Woensdag in de rechtszaal laten zij weinig los over wat er gebeurd is.

De overval lijkt overigens een 'familieaangelegenheid'. Want Jacqueline is het nichtje van Jan V. (46) uit Opmeer, die vandaag ook terechtstaat. Hij zou volgens verklaringen van Leendert H. de bedenker van het overvalplan zijn. Hij ontkent dat ten stelligste, en zegt door H. onder druk te zijn gezet de bus van zijn nichtje leeg te halen. "Ik zat vol angst." De derde verdachte is Danny R. (40) uit Alkmaar. Hij zou de gestolen spullen, dertien Quookers en een aantal fietsen, in zijn woning hebben opgeslagen. Later zijn die spullen opgehaald en verkocht. Ook daar zou Jan bij betrokken zijn, wat volgens hem niet waar is.

Het OM denkt dat alle betrokkenen vanwege openstaande schulden en financieel gewin de overval in scene hebben gezet. De buit was ongeveer 10.000 euro, en zou over de vier verdeeld worden. De strafeisen voor het nichtje en haar oom zijn hetzelfde: 120 dagen voorwaardelijke celstraf, met aftrek van voorarrest. Voor beiden komt het er op neer dat ze niet terug de gevangenis in hoeven. Bij de strafeis komt een proeftijd van twee jaar en ook een werkstraf van 80 uur. Danny R. staat, naast zijn kleinere rol in de vermeende overval, ook terecht voor een aantal woninginbraken. Tegen hem wordt vier maanden voorwaardelijke celstraf met proeftijd en 180 uur werkstraf geëist.

Daarnaast moeten ze wat het OM betreft een totale schadevergoeding van ruim 8.000 euro aan PostNL betalen. De rechter doet op 23 januari uitspraak.
Pin It
Bekeken: 1159x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://jdih.depok.go.id/mahjong-gacor-pg-soft/ https://jdih.depok.go.id/sdemo-gacor/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/