603 in Alkmaar. 526 in Dijk en Waard. Het zijn maar enkele getallen uit de lange lijst. Het zijn getallen met een opdracht: zo veel asielzoekers moeten gemeenten in de regio gaan opvangen. Hoe groter de gemeente, hoe meer plaatsen er gevonden moeten worden.

En daarbij betekent 'groot': een hoog aantal inwoners. Bergen, Heiloo, Castricum en Uitgeest hoeven om die reden minder bedden vrij te maken, maar toch gaat het voor de BUCH-gemeenten opgeteld ook om 668 plekken, waarvan 155 in Heiloo en 185 in de gemeente Bergen.

Het idee achter deze getallen is dat de instroom van asielzoekers gelijkmatiger over het land verdeeld wordt. Dat is de 'spreidingswet', de veelbesproken wet die vorige week door de Eerste Kamer werd aangenomen. Een gebeurtenis die wel tot enig gemor leidde, in Den Haag maar ook in de regio. Want lang niet elke gemeente kan aan de eisen van de spreidingswet voldoen. (tekst gaat door onder de foto)

Dijk en Waard voldoet als enige aan de gestelde eisen.


Dat geldt in het bijzonder voor Alkmaar, met op dit moment geen enkele opvang voor asielzoekers. Alkmaar is wel bezig met een nieuw asielzoekerscentrum in het vroegere Belastingkantoor aan de Robonsbosweg, maar daar is in de plannen plek voor niet meer dan 150 asielzoekers. De gemeente Alkmaar moet dus nog eens honderden asielzoekers extra opvangen. Iets waar op dit moment nog geen concrete plannen voor zijn gemaakt.

Voor Dijk en Waard ligt dat anders. Die gemeente vang nu al 600 asielzoekers op en voldoet daarmee ruimschoots aan de eisen van de spreidingswet. Heiloo komt 78 plaatsen tekort, Bergen moet 154 extra opvangplekken realiseren. Net als Alkmaar vangt Castricum op dit moment nog niet zelf vluchtelingen op, die gemeente moet dus voor alle 240 toegewezen asielzoekers een plek gaan zoeken.

Gemeenten hebben twee jaar de tijd om voldoende plekken te creëren.
Pin It
Bekeken: 1209x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/