Ongerustheid. Een onveilig gevoel. De wens om meer betrokken te worden. En, vooruit, een heel klein toefje frustratie. Aan de andere kant van de zaal: ook dat toefje frustratie, heel veel begrip en gedeelde ongerustheid. In totaal zeventien explosies hebben Alkmaar tot nu toe getroffen. Dat geweld stond vrijdagavond op de agenda in wijkcentrum Wijkwaard. "Hier moet een einde aan komen en daar hebben we ook ú bij nodig."

Aan het woord is burgemeester Anja Schouten. Samen met politiechef Jaap van der Woude en Officier van Justitie Fleur Ringnalda geeft ze tekst en uitleg aan de bewoners van de onlangs aangewezen risicogebieden.

Er komt veel voorbij dat ook al te horen was in het interview dat Streekstad Centraal met de burgemeester had. In de zaal zitten zo'n 80 mensen. Na de eerdere bezoeken van haar langs een aantal van die gebieden is dat een mooie opkomst. "Ik heb de afgelopen week op heel wat banken gezeten", zegt ze. (tekst loopt door onder de foto)

Er was alle ruimte voor vragen en opmerkingen tijdens de bijeenkomst (foto: Streekstad Centraal)


Na de burgemeester neemt de politiechef het woord: "Ik beloof u dat er echt heel veel werk van gemaakt wordt om hier een einde aan te maken", begint Van der Woude. "Er zit nu een Team Grootschalige Opsporing (TGO) op en die werken hier heel hard aan. We willen zowel de uitvoerders als de opdrachtgevers kunnen pakken. En alles helpt. Dus als u iets ziet of vermoed, schroom niet en bel 112."

Weer die vraag om hulp. Tijdens een gesprek na afloop met Streekstad Centraal benadrukt de politiechef nogmaals dat álle informatie van belang kan zijn. "En natuurlijk zijn er directe lijnen met de collega's van andere korpsen en wordt informatie gedeeld. Wanneer er iemand wordt opgepakt wordt er meteen gekeken naar mogelijke connecties elders."

Eigenlijk zijn er opvallend weinig vragen uit de zaal. "Moet ik 112 wel bellen?", is een vraag, en:  "Moet er geen algemene appgroep komen?" Veel klinkt ook: "Waarom?" Wat gebeurt er in Alkmaar, in wijken waar mensen al jaren rustig wonen, vragen de bewoners zich af. (tekst loopt door onder de foto)

Naast de plenaire sessie was er ook de mogelijkheid om per risicogebied in gesprek te gaan (foto: Streekstad Centraal)


Die vragen worden uitgebreid beantwoord. Ook een aanwezige wijkagent licht één en ander toe. Ook wanneer de situatie vlak na de laatste explosie in de Olieslagerstraat wordt besproken - "we vonden het best lang duren voor de politie er was" - komt er een bevredigend antwoord. De politie rijdt niet per se meteen naar de plaats des onheils als ze weten dat daar de dader in ieder geval niet meer is. Dan wordt eerst in het gebied daar omheen gezocht.

Over details van het lopende onderzoek liet de politie tegelijk niets los. Daar was ook wel begrip voor. Een tipje van de sluier kwam van politiechef Van de Woude. "U kunt van mij aannemen dat er veel meer gebeurt dan wat u ziet. Het zou kunnen dat wij al bezig zijn met locaties waar mogelijk óók iets kan gebeuren."

Burgemeester Schouten besloot met een opmerking die met veel hoofdgeknik werd beantwoord. "Ik denk dat we allemaal toe zijn aan een paar hele kalme, saaie dagen."
Pin It
Bekeken: 1370x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/