Laat 'geen eigen politieke standpunten doorklinken', vindt de één. Alkmaar is het 'hondenlulletje van de klas', vindt ander. Het is politiek op het scherpst van de snede. De wethouder is niet blij met een petitie die namens alle gemeenten is ingediend. De oppositie op haar beurt is niet blij met de uitspraken van de wethouder. "Wíj zijn het hoogste orgaan!"

De wethouder, dat is in dit geval wethouder Christian Schouten. In een brief aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) neemt hij afstand van een petitie die deze vereniging heeft ingediend. Een petitie waarin de VNG 'met klem' vraagt om de spreidingswet aan te nemen - wat de Eerste Kamer uiteindelijk ook deed.

Dat vroeg de VNG niet namens Alkmaar, klinkt door in de brief van wethouder Schouten. Hij vindt de actie van de vereniging 'bijzonder', schrijft hij, "omdat de VNG nimmer aan alle gemeenten een standpunt over de petitie gevraagd heeft. De VNG is een belangenorganisatie van alle Nederlandse gemeenten. Eigen politieke standpunten mogen daarin niet doorklinken." (tekst gaat door onder de foto)

Wethouder Christian Schouten in de raadszaal. (beeld: Streekstad Centraal)


Maar dat is weer tegen het zere been van de linkse oppositie in Alkmaar, die juist wél achter de petitie van de VNG staat. "De raad is niets gevraagd", reageert PvdA-leider David Rubio Borrajo in gesprek met Streekstad Centraal. "Er zijn vragen geweest over die petitie, maar daar reageerde de wethouder toen heel neutraal op. En dan nu deze brief?"

Spreekt wethouder Schouten in zijn brief wel namens het college, vraagt de PvdA-leider zich af. "Dat is één van de vragen die ik heb. Is dit namens burgemeester en wethouders? En waarom is de raad niet om een zienswijze gevraagd? Wij zijn het hoogste orgaan!"

In een brief richten PvdA, GroenLinks, SP, ChristenUnie, Leefbaar Alkmaar en de Partij voor de Dieren zich daarom tot VNG-voorzitter Sharon Dijksma. "Om te voorkomen dat deze eenzijdige actie van een enkele bestuurder van onze gemeente de relatie tussen Alkmaar en de VNG zal schaden, voelen wij ons genoodzaakt om u deze brief te sturen", schrijven de fracties in die brief. (tekst gaat door onder de foto)

150 plekken worden er gecreëerd aan de Robonsbosweg. Maar de spreidingsweg dwingt een veel groter aantal plekken af. (foto: Streekstad Centraal)


De asielopvang is en blijft een splijtzwam in de Alkmaarse politiek. Tot twee keer toe viel er een college over. En ook nu zou er binnen de coalitie wrijving kunnen ontstaan - niet voor niets suggereert de oppositie dat de brief van de wethouder een 'eenzijdige actie' is.

Tegelijk: het college lijkt wel één lijn te trekken en ook in de raad is de kwestie 'gepolariseerd', geeft Rubio Borrajo toe. "Ik durf wel te zeggen dat een meerderheid van de raad de spreidingswet liever niet had gezien", zegt hij daarover.

En toch, hém gaat het aan het hart, zo zou het niet moeten gaan in zijn stad, vindt hij: "Het is toch van de zotte dat we die mensen niet gewoon allang opvangen? Uit solidariteit. Ook solidariteit naar een gemeente als Ter Apel", stelt Rubio Borrajo. "We zijn in feite een weigergemeente aan het worden. Dat vind ik heel erg." Scherp: "En dan stuurt de wethouder zó'n brief. Alkmaar is het hondenlulletje van de klas."
Pin It
Bekeken: 996x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/