177 populieren aan de Westdijk (N244) in Zuidschermer gaan voor de bijl. De bomen zijn al langer ziek, maar zomerstorm Poly heeft hun levensduur nog verder verkort, schrijft de Provincie, die verantwoordelijk is voor de kap. In drie weekenden in februari en maart gaat het gebeuren en dat heeft ook gevolgen voor het verkeer.

Het is niet de eerste keer dat de Provincie Noord-Holland bomen langs de Westdijk laat kappen. In 2021 werd er in de hoge populieren een ziekte vastgesteld: takkanker, veroorzaakt door een bacterie. Daarmee was het lot van de bomen bezegeld, maar de Provincie zette in op een gefaseerde kap.

Die gefaseerde kap kwam erop neer dat er eerst 'om en om' bomen uit de rij werden gehaald, zodat de afstand tussen de bomen groter werd. In 2022 verdwenen op die manier 264 van de in totaal 500 bomen.

Maar nu is er tóch haast bij. De bomen blijken in slechtere staat dan vooraf gedacht.  "Dat komt ook doordat zomerstorm Poly veel schade heeft veroorzaakt", legt de Provincie uit. "De takken stonden toen vol in het blad en waren daardoor tijdens deze storm zwaarder. Acht bomen zijn omgewaaid en op de weg terechtgekomen en bij 70% van de bomen is takbreuk ontstaan." Het zou vaak gaan om interne breuken, die van buiten niet te zien zijn. (tekst gaat door onder de foto)

De Westdijk. Zonder auto's maar mét populieren. (foto: Streekstad Centraal)


Bomenkap ligt vaak gevoelig. Ook nu is er kritiek op de plannen. Maar de Provincie ziet geen andere mogelijkheid, de populieren vormen een gevaar voor de verkeersveiligheid. De bomen zijn ongeveer 40 jaar oud, haalt de Provincie nog aan. "Dit is een hoge leeftijd voor dit soort populieren."

Helemaal kaal wordt de Westdijk niet. "De kap van de laatste circa 80 bomen kan nog iets langer worden uitgesteld", laat de Provincie weten. Ook compenseert de Provincie de kap met het planten van nieuwe bomen aan de andere kant van de dijk, deze bomen staan er inmiddels.

De kap vindt plaats in drie weekenden: 24 en 25 februari, 2 en 3 maart en 9 en 10 maart 2024. Tijdens de kap kan er niet over de Westdijk (N244) worden gereden. De weg is afgesloten van zaterdag 7:00 uur tot zondag 21:00 uur. Het verkeer wordt omgeleid. Bewoners kunnen nog wel van de parallelweg gebruikmaken.
Pin It
Bekeken: 1186x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/