Een bomvolle brasserie De Buurt op een gewone maandagochtend in Stompetoren. Dan moet er iets aan de hand zijn. En dat klopt. Uitgenodigd door de gemeente kwamen provinciebestuurders, bewoners en belangstellenden praten over waar al jaren over gepraat wordt: Stompetoren-West. Want de deur voor dat project zou weer op een kier staan. "We zien de noodzaak en kijken er serieus naar."

In Stompetoren kregen gedeputeerde Jelle Beemsterboer en zijn collega's er een dosis realiteit bij. Natuurlijk werd tijdens ook de beoogde bouwlocatie bezocht. Opvallend was de provinciale afwezigheid van PvdA, GroenLinks, SP, Forum en PVV. Het gezelschap eindigde de rondleiding door de Schermer in brasserie De Buurt voor een presentatie van de nieuwe wijk. Die zou moeten bestaan uit zo'n 450 woningen, waarvan 30 procent sociaal en nog eens 30 procent in het goedkopere segment. (tekst loopt door onder de foto)

Een afbeelding in de presentatie voor de gedeputeerden. (foto: NH Nieuws)


Voormalig Alkmaars raadslid en wethouder John Hagens, benadrukt nog maar eens de noodzaak. "De gemeente en haar inwoners onderkennen en respecteren de waarde van het landschap, maar het moet voor de provincie ook duidelijk zijn dat er mensen wonen en werken. Voor het behoud van de voorzieningen en de leefbaarheid in het dorp is woningbouw noodzakelijk."

Ook bewoners doen hun zegje, zoals Yvonne Kiemel. Haar twee kinderen staan nu ruim acht jaar op de wachtlijst voor een eigen stek in het dorp. "Ze komen maar niet aan een woning. Mijn dochter van 24 woont nog thuis. Mijn 27-jarige zoon woont op zichzelf en huurt particulier, maar houdt daardoor niets over. Een hele generatie tussen de 30 en 40 jaar moet zich, ondanks de wens in hun eigen dorp te blijven, noodgedwongen ergens anders settelen." Sylvester Liefting van de Dorpsraad voeg nog toe toe dat twee dorpsverenigingen vorig jaar zijn gestopt. „Dat moet geen trend worden.” (tekst loopt door onder de foto)

De kinderen van Yvonne Kiemel willen graag een eigen woning in het dorp, maar maken nu geen kans (foto: NH Nieuws)


De 23-jarige Celea serveert het gezelschap. Zij hoopt ook op nieuwe woningen, al heeft ze zelf mazzel. Van haar werkgever mag ze met haar man en zoontje van zes maanden in het appartement boven de brasserie wonen. "Gelukkig hebben we nu een dak boven ons hoofd, maar dat is tijdelijk en dus niet ideaal. Ook wij willen graag in Stompetoren blijven. Mijn man komt hier vandaan, maar het is tot nu toe onmogelijk een huis te krijgen."

"De gemeente heeft haar huiswerk goed voor elkaar", reageert gedeputeerde Jelle Beemsterboer op de presentatie. Hij laat weten dat hij en zijn collega's inzien dat dorpen af en toe nieuwbouw nodig hebben om voorzieningen overeind te houden. "Nu is de vraag: hoe wegen wij dit af tegen het belang van bijzonder provinciaal landschap?" Beemsterboer kon nog niet zeggen wanneer Gedeputeerde Staten Stompetoren-West opnieuw onder de loep nemen.


Stompetoren-West

Al sinds 2005 liggen er plannen voor een nieuwbouwwijk aan de westkant van Stompetoren. En net toen de 450 woningen er dan eindelijk leken te gaan komen, waaide er een andere wind door het Provinciehuis. In 2020 werd de Schermer 'Bijzonder Provinciaal Landschap' en daarin mag niet worden bijgebouwd. Sindsdien wordt er gelobbyd om de beoogde grond los te peuteren. Nu lijkt het natuur-idealisme in Haarlem toch wat plaats te hebben gemaakt voor woningnood-realisme.


Pin It
Bekeken: 604x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://jdih.depok.go.id/mahjong-gacor-pg-soft/ https://jdih.depok.go.id/sdemo-gacor/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/