Het gaat niet goed met de brandweerkorpsen in Noord-Holland Noord. Er komen nauwelijks nieuwe vrijwilligers bij en een miljoenentekort dreigt. "De brandweerzorg piept en kraakt", schrijft de veiligheidsregio in haar eigen meerjaren ontwikkelplan. Toch steekt Den Haag Veiligheidsregio Noord-Holland Noord niet de helpende hand toe.

Volgens minister Dilan Yesilgöz ligt de verantwoordelijkheid volledig bij de veiligheidsregio. "De slagkracht van een veiligheidsregio wordt door de besturen van de regio's vastgesteld." En ook voor het werven van vrijwillige brandweerlieden biedt Yesilgöz niet de helpende hand. Het werven van vrijwilligers staat in meerdere regio's onder druk. Daarom zal in 2024 een landelijke campagne van start gaan voor het werven en behouden van brandweervrijwilligers." (tekst gaat verder onder de foto)

Veiligheidsregio-directeur Krishna Taneja ziet grote uitdagingen bij de brandweer en vraagt miljoenen euro's om het tij te keren. (Beeld: NH Nieuws)


Inmiddels is de veiligheidsregio zelf ook gestart met een campagne. Pamfletten, spandoeken, posters en open oefenavonden moet leiden tot nieuwe aanwas. Veiligheidsregio-directeur Krishna Raneja en Jan de Boer, voorzitter Adviescommissie Brandweerzorg, stellen dat de veiligheid inmiddels in het geding is. "De grenzen van het bestaande brandweerstelsel is bereikt. De huidige situatie is precair. Actie is nu vereist."

En daarmee wordt vooral financiële inzet bedoeld. De veiligheidsregio zit te springen om extra geld, maar de zestien aangesloten gemeenten hebben daar onvoldoende ruimte voor. De bal ligt daarmee voorlopig weer bij de veiligheidsregio.


Vorig jaar ontstond grote onrust toen hervormingsplannen voor de brandweer bekend werden. Onder meer het idee om kleinere posten te sluiten en vrijwilligers minder taken te geven, stuitte op weerstand. Maandenlang spraken brandweerlieden, maar ook verschillende bestuurders hun zorgen uit. En dat leidde tot het officieel teruggeven van de hervormingsplannen. Oftewel: op korte termijn verandert er waarschijnlijk niets bij de brandweer in Noord-Holland Noord.


Pin It
Bekeken: 1706x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/