Het gebouw van Hotel Fallon in Alkmaar is een gemeentelijk monument geworden. De eigenaar van de voormalige gevangenis Schutterswei vroeg de gemeente om de beschermde status. Erfgoedwethouder Anjo van de Ven verleende deze status graag en is afgelopen week langs gegaan om het bijbehorende schildje te overhandigen.

In 1884 verrees bij de Alkmaarderhout een gevangenis naar een ontwerp van J.F. Metzelaar. Metzelaar was ingenieur-architect voor de afdeling Gevangenissen en Rechtsgebouwen van het Ministerie van Justitie. Hij tekende meerdere gevangenissen in Nederland. De bajes in Alkmaar werd ontworpen met lange cellenblokken voor de gescheiden opsluiting van 27 personen 1886 werd het gebouw in gebruik genomen. (tekst gaat verder onder de foto)

Het gevangenisgebouw aan de Alkmaarderhout, toen deze inmiddels de Schutterswei heette. (foto: J. Elsinga)


In de volksmond heette het gebouw ‘De Krocht’, genoemd naar het stuk bos waarop het was gebouwd. Het gebied was het oefenterrein van de schutterij, vandaar de naam 'Schutterswei' die de inmiddels flink uitgebreide gevangenis in 1985 kreeg. Het gebouw werd meerdere keren vergroot. Zo kwamen in 1891 de twee blokken met dienstwoningen langs de Prins Bernhardlaan te staan. Hier wonen nog altijd voormalige werknemers van de gevangenis.

GTP Vastgoed heeft het gevangeniscomplex gekocht en omgebouwd tot een viersterrenhotel, dat in 2020 opende onder de naam 'Fallon Hotel'. Een knipoog naar het Engelse woord 'felon', oftewel misdadiger. Directeur Jerry Breg deed onlangs een aanvraag voor bescherming als gemeentelijk monument. Wethouder Erfgoed, Anjo van de Ven ondersteunt zijn initiatief: “Als een eigenaar een deel van ons cultureel erfgoed wil behouden dan werken we daar graag aan mee. Door de bescherming als monument blijft dit stukje van de Alkmaarse geschiedenis bewaard voor iedereen.”
Pin It
Bekeken: 392x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/