De krapte op het elektriciteitsnet speelt al jaren en wordt nijpend. Ook in onze regio. Dus moet er oplossingen worden bedacht. Als het aan het Alkmaarse college ligt komt zo'n (tijdelijke) oplossing bij de nieuwe haven bij de Boekelermeer. Nog dit jaar moet het probleem daar aangepakt worden met een een grote accu en een eigen stroomnet. Later zal er elders op het bedrijventerrein een tweede accu worden geplaatst.

De aansluiting van de haven op het Noordhollandsch Kanaal is inmiddels gevierd, maar bedrijven die zich daar willen vestigen krijgen een stevig 'nee' te horen van Liander, wanneer ze op het stroomnet aangesloten willen worden. Om de haven toch aantrekkelijk te maken voor bedrijven wil Alkmaar rond 2 miljoen euro investeren in een enorme accu: "Het gaat in principe om een tijdelijke oplossing zolang het netwerk van Liander niet in staat is om stroomaansluitingen met voldoende capaciteit beschikbaar te stellen."

De stroomvoorziening is voor veel bedrijven - maar langzamerhand ook voor huishoudens - een uitdaging. Het stroomnet zit momenteel zo goed als vol. Vooral op tijdstippen waarop veel stroom wordt opgewekt of verbruikt, ontstaan problemen en blijkt er niet voldoende capaciteit te zijn op het net. (tekst gaat verder onder de foto)

Voorbeeld van een 'energypack' zoals in bij de Boekelermeerhaven zou moeten komen. (illustratie: NTU)


Volgens het Alkmaarse college duurt het 'nog een jaar of tien' voordat het stroomnet weer op orde is. "Dat staat de havenontwikkeling in de weg. Gemeente en provincie hebben grote belangen bij spoedige ontwikkeling van de haven." De accu die de gemeente wil plaatsen is ongeveer twee zeecontainers groot en zal geplaatst worden aan de Aventurijnstraat. Ook wordt een een kleinschalig stroomnet aangelegd. Hierdoor zouden bedrijven minder afhankelijk zijn van de capaciteit van Liander.

Het project kost rond 2 miljoen euro. De gemeente wil hiervoor een eerder binnengehaalde Europese subsidie van 1,1 miljoen euro gebruiken. De overige kosten worden gedekt door de energiecoöperatie die gaat betalen voor het gebruik. Maar eerst is de lokale politiek aanzet. De Alkmaarse gemeenteraad gaat volgende maand praten over het plan.

Via heftzelfde energieprogramma heeft de gemeente inmiddels ook Europese subsidie voor een tweede batterij elders op het bedrijventerrein verkregen. Het college doet hiervoor later dit jaar een voorstel aan de raad.
Pin It
Bekeken: 1169x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/