Na bijna dertig jaar wordt het Alkmaarse Bevrijdingsfestival voor het eerst niet in de Hout gevierd. Het kartonnen kunstwerk, muzikale band, de veteranen en de foodtrucks worden allemaal verplaatst naar het terrein van de Gasfabriek aan de Helderseweg. Maar waarom? "In mei leggen alle vogels hun ei, dus ook de lepelaars. Tijdens het broedseizoen mogen we daarom helaas niet in het Cultuurpark."

In het park de Hout zijn vorige maand zestien lepelaars neergestreken. Dat is best bijzonder en trok veel aandacht bij de Alkmaarders.  Hier bleken de vogels weinig last van te hebben. "Maar een festival moeten we daar in het broedseizoen niet willen”, vertelt Rowy Onrust van DOSS Events. Daarom is het festival dit jaar verplaatst naar de gasfabriek: "Het is een behoorlijke uitdaging, maar we hebben er geen slapeloze nachten door."

De lepelaars in park de Hout verjagen het 5 mei bevrijdingsfestival uit De Hout.(foto: Streekstad Centraal)


Anderhalf jaar geleden werd het jaarlijkse evenement op de kop gegooid: "Het voormalig bevrijdingsfestival is gestopt. Vorig jaar zijn wij begonnen met een nieuw concept." Samen met de Franse kunstenaar Olivier Grossetête werd een kartonnenkunstwerk van de Waagtoren gemaakt. Ook dit jaar zal er tijdens de workshop een nieuw kunstwerk gemaakt worden. "Samen bouwen we aan de vrijheid, je hebt elkaar echt nodig."

Op 5 mei vieren we in Nederland onze bevrijding van het Duitse Nazi regime. Ook in Alkmaar. "Het is de viering van de vrijheid in Alkmaar. Hét evenement van 5 mei", zegt Rowy tegen Streekstad Centraal. Het Alkmaarse park de Hout loopt ieder jaar vol met mensen die de vrijheid komen vieren op het Bevrijdingsfestival. Maar dat zal dit jaar dus niet gebeuren. "De gasfabriek heeft ons met open armen ontvangen."

Dit jaar wordt het festival na dertig jaar voor het eerst niet in het park de Hout gevierd, maar op het terrein van de Gasfabriek. (foto: Streekstad Centraal)


De organisatie is ondanks de verbanning uit de vertrouwde Hout toch blij met de nieuwe locatie. "De Gasfabriek hadden zelf ook een feest op de planning staan", legt Rowy uit. De festivals zullen nu dus gecombineerd worden. "Het is een mooie manier om de vrijheid te vieren."

 
Pin It
Bekeken: 1016x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/