Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid heeft alle Commissarissen van de Koning en burgemeesters gevraagd om zo snel mogelijk nieuwe noodopvang voor asielzoekers te regelen. Gemeente Alkmaar zal niet meewerken. Het college van B&W vindt dat er al genoeg gedaan wordt aan de opvang van statushouders, Oekraïense vluchtelingen en straks ook asielzoekers.

Op dit moment wordt het oude AZC Robonsbosweg klaargemaakt om vanaf de nazomer maximaal 150 asielzoekers op te vangen. Wanneer de andere twee vleugels van het oude belastingkantoor zijn heringericht, zullen daar maximaal 150 statushouders en 150 Alkmaarse spoedzoekers worden ondergebracht. Om aan de spreidingswet te voldoen wordt intussen verder gezocht naar geschikte opvangplekken, samen met de andere gemeenten in Noord-Holland Noord en in regio Alkmaar in het bijzonder.

Wat betreft de opvang van statushouders heeft Alkmaar de taakstelling voor de eerste helft van dit jaar al gehaald door de overname van 54 Castricumse statushouders. Alkmaar werd voor het blok gezet doordat Castricum zich niet aan de afspraken hield. Met de 'adoptie' is een voorsprong genomen voor het tweede semester. "In ieder geval totdat deze duidelijk is gemaakt richt de gemeente Alkmaar zich in haar inspanningen om vervolghuisvesting te vinden exclusief op deze groep", aldus het Alkmaarse college. (tekst gaat verder onder de foto)

In maart protesteerden Castricumse statushouders in Regionaal Wooncentrum Alkmaar omdat ze het zat waren telkens slechts tijdelijke opvang te krijgen. Bovendien wilden ze in Alkmaar blijven. (foto: Streekstad Centraal)


De ex-Castricummers wonen nu nog steeds in het Regionaal Wooncentrum aan de Picassolaan, ook al zou dat al dicht moeten zijn. De gemeente wil ze (deels) onderbrengen op locaties waar Oekraïense vluchtelingen wonen. "De locaties die wij voor de opvang van deze doelgroep beschikbaar worden nog efficiënter door interne verbouwingen, bijvoorbeeld aan de Wognumsebuurt." Het college voegt toe er op dit moment twee vluchtelingen uit Oekraïne in Alkmaar verblijven die geen Oekraïens paspoort hebben, maar dat er voor hen geen uitzettingsprocedure loopt.

Alles bij elkaar eist het regelen van opvangplekken voor de diverse doelgroepen veel tijd en energie. "Zoals wij bij de Robonsbosweg hebben geconstateerd komt bij opvang veel meer kijken dan alleen het beschikbaar stellen van bedden", licht het college toe. "Ook draagvlak, de beschikbaarheid van zorg en onderwijs, spelen een grote rol. Wij zetten daarom in op duurzame opvang in overeenstemming met de Spreidingswet." En daar valt noodopvang van asielzoekers dus niet onder.
Pin It
Bekeken: 730x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/