Vandaag heeft wethouder Jan Nagengast het nieuwe fietspad langs de Zeswielen in Alkmaar feestelijk geopend. Om de eerste vermelding van het project Zeswielen terug te vinden in het gemeentelijk archief moet teruggezocht worden tot 1975. Een raadslid stelde toen vragen over de verkeersveiligheid vanwege de door fiets en auto gedeelde weg. Dan volgen er de nodige onderzoeken, projectgroepen en haalbaarheidsonderzoeken en is het opeens 2010 en besluit de gemeenteraad tot het realiseren van een fietspad achter de huizen langs de Zeswielen.

De financiële situatie en de ontwikkelingen op Overstad gooien echter roet in het eten waardoor de gemeente voor het alternatief kiest: Een fietspad voorlangs, en aan de waterzijde.

Het fietspad aan dat al aan de overkant ligt wordt door de gemeenteraad als sociaal onveilig beschouwd omdat daar vrijwel geen huizen zijn en het aanleggen van goede verlichting een probleem is vanwege de flora en fauna die direct aan het fietspad grenst.

Maar het ook bij de openinsbijeenkomst aanwezige raadslid Maya Bolte laat op de dag van de officiële opening via het NHD weten dat het nieuwe fietspad wat haar betreft te duur en onnodig is. Volgens haar kan het zogenaamde verlichting- en veiligheidsprobleem eenvoudig opgelost worden door meer lantaarnpalen te plaatsen of politiemensen in te zetten. Of die dan iedere avond langs het water zouden moeten patrouilleren is niet duidelijk. Feit is wel dat het fietspad zeker niet goedkoop geweest is.

De kosten waren aanvankelijk ongeveer 3 miljoen euro; na onder andere een bijdrage van de provincie en een gunstige aanbesteding komen de kosten voor de belastingbetaler net onder de één miljoen euro. Nog steeds een flink bedrag is voor een strook fietspad van 300 meter, maar het áchterlangs' scenario zou nog duurder zijn uitgevallen. Het fietspad wordt dagelijks door vele fietsers met plezier gebruikt.

Pin It