Zaterdag 18 april kunnen inwoners van de gemeente Alkmaar gratis compost ophalen. De actie vindt plaats tussen 9.00 en 16.00 uur bij Stadswerk072 aan de Herculesstraat 71. Inwoners dienen zelf een schep mee te nemen om de compost in een meegebrachte aanhanger of zak te scheppen.

De HVC stelt compost beschikbaar, gemaakt van ingezameld groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval). Als inwoners dit gebruiken in hun tuin, hergebruiken zij hun eigen afval op een nuttige manier. Iedere volle groene rolemmer van 140 liter staat gelijk aan zo’n 15 tot 20 kilo compost.

Compost verbetert de structuur van de grond en regelt de doorlaatbaarheid. Bovendien activeert compost het leven in de bodem, slaat het voedingsstoffen voor planten op en gaat bodemziekten tegen.

HVC heeft een vergistinginstallatie in Middenmeer en Zwolle. Vergisten is het afbreken van organisch materiaal door bacteriën in een zuurstofloze omgeving. De bacteriën zetten de organische stoffen in het gft in een aantal stappen om in biogas, waar bijvoorbeeld de inzamelwagens weer op kunnen rijden. Het 'ontgaste' materiaal wordt ontwaterd en omgezet in compost.

Pin It