In mei herdenkt Nederland het begin en einde van de Tweede Wereldoorlog. KunstNet blikt met Lia van Hardeveld - van Doorn terug op de oorlog en het korte leven van haar vader. De Alkmaarse verzetsman Adrianus Johannes (Aart) van Doorn werd op 17 december 1944 als represaille op een sabotagedaad in Wormerveer gefusilleerd. 

Op 10 november 1944 begeleidde Aart van Doorn een man die een verrader zou aanwijzen. De man bleek opperschaarleider der Landwacht J.H. Meijer te zijn. Bij het hoofdkwartier van de Alkmaarse landwacht aan het Varnebroek arresteerde hij van Doorn. Er volgde een schietpartij waarbij Meijer door twee observerende verzetsmensen werd geliquideerd. Van Doorn werd zwaar gewond overgebracht naar het Marine-Lazarett in de Sint Willibrordus Stichting in Heiloo.  

Als represaille op de dood van de landwachter werden vijf gevangen verzetsmensen, waaronder Alkmaarder Frans van der Zeijden, op 17 november 1944 aan de Harddraverslaan in Alkmaar gefusilleerd. Een bronzen monument op die plaats herinnert aan alle gevallen verzetsmensen en burgerslachtoffers. In 2001 zijn vijf tegels, met daarop de namen van de vijf gefusilleerden, aan het monument toegevoegd. Tijdens een herdenkingstoespraak op 17 november 2014, precies 70 jaar na de fusillade, werden de slachtoffers met naam en toenaam door burgemeester Bruinooge herdacht

Wat is het verhaal achter deze executie? Verraad? In deze KunstNet uitzending vertelt de 85 jarige Lia van Hardeveld - van Doorn, ondersteunt door beelden van deze herdenking en historische foto’s uit het Regionaal Archief, over haar vader en de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. De gebeurtenissen van toen vormen een inktzwarte bladzijde in de Alkmaarse geschiedenis. Na de oorlog zijn Aart van Doorn en de vijf verzetsslachtoffers herbegraven op de Erebegraafplaats in Bloemendaal.

Deze uitzending van KunstNet is dagelijks om 10.00 uur en 22.00 uur te zien via het televisiekanaal van Alkmaar Centraal. Kijk voor meer informatie en KunstNet programma’s op www.kunstnet.tv. (foto: Regionaal Archief)

 

Pin It
Bekeken: 4624x
https://jdih.dprd.bulelengkab.go.id/slot-online-gacor/ http://sipmk.kemenkopmk.go.id/slot-gacor/ https://jdih.pasamanbaratkab.go.id/slot-demo/ https://kursus.kemdikbud.go.id/slot-online-gacor/ https://jdih-v2.belitung.go.id/slot-demo/ https://jospakk.kuduskab.go.id/slot-demo/ https://jdih-dprd.murungrayakab.go.id/slot-demo-pragmatic/ https://jdih.enrekangkab.go.id/slot-demo/ https://jdih.boltimkab.go.id/slot-demo-pragmatic/ https://bprd.lumajangkab.go.id/slot-demo/ https://jdih-dprd.bangka.go.id/slot-demo/ https://www.csr.tasikmalayakota.go.id/pg-soft-slot-demo/ https://jdih.lahatkab.go.id/slot-demo-pragmatic/ https://jdih.boltimkab.go.id/slot-gacor/ https://www.csr.tasikmalayakota.go.id/pg-soft-slot-demo/ https://jdih.boltimkab.go.id/slot-demo/ https://silakanmas.disdukcapil.magelangkota.go.id/ikm_download/slot-luar-negeri/ https://www.sdn-pungkit.sumbawakab.go.id/slot-demo/ https://sikomik.mojokertokab.go.id/slot-demo-pragmatic/ https://igracias.ittelkom-sby.ac.id/demo-pg-soft/ https://silakanmas.disdukcapil.magelangkota.go.id/ikm_download/slot-demo/ https://simkerma.polinema.ac.id/slot-demo/ https://chavancentre.org/slot-demo/ https://www.sidiap.org/rtp-live-slot/