Alkmaar, 26 juni 2014. De Onafhankelijke Partij Alkmaar en het CDA vinden het in het belang van de Alkmaarders dat het MCA in Alkmaar blijft en hebben daarom via een open brief een plan gepresenteerd om het MCA in Alkmaar te houden. Recente ontwikkelingen bieden de mogelijkheid om te bewerkstelligen dat het MCA in Alkmaar blijft en dus niet gedeeltelijk naar Heerhugowaard verhuist. Deze week was de gemeenteraad van Heerhugowaard stomverbaasd over de uitspraak van MCA-topman Harry Luik, dat Heerhugowaard een financiële garantie van twintig miljoen zou willen geven voor de nieuwbouw van het MCA. Vanwege de huidige financiële situatie bij het MCA zou deze garantie nodig zijn om de plannen te realiseren. De vraag is of gemeente Heerhugowaard hiertoe bereid is. En dat biedt volgens Henk Adriaanse, raadslid bij het CDA, weer kansen voor Alkmaar.

Het Alkmaarse college heeft plannen klaarliggen om met een gunstigere financiering gefaseerd de noodzakelijke ver- en nieuwbouw van het MCA in de Alkmaarderhout te realiseren. Volgens Henk Adriaanse zal het MCA in het huidige economische klimaat voorlopig niet in staat zijn een financiering aan te trekken. Banken en pensioenfondsen nemen geen risico en het zal daardoor moeilijk zijn om een analist te vinden die bereid is om een positief advies aan de kredietcommissie van de bank te geven. Alkmaar zou kunnen bekijken of er bij de investering in het nieuwe ziekenhuis sprake kan zijn van een gemeentelijke garantstelling om banken en pensioenfondsen het nodige vertrouwen te geven.

Het aantal behandelingen dat wordt uitgevoerd door het MCA zal volgens Adriaanse de komende jaren alleen maar verder teruglopen. Bepaalde medische behandelingen kunnen in veel gevallen voor een derde van de kosten door de huisarts worden gedaan. Daarnaast zorgt de opkomst van particuliere klinieken ook voor een daling van de zorgproductie bij het MCA. Als de huidige plannen voor nieuwbouw worden doorgezet kunnen de rentelasten oplopen tot 20 miljoen euro. Het ziekenhuis is onder leiding van Harry Luik bezig met bezuinigingsoperatie “Marsroute”. Die operatie moet de daling van de productie in de komende jaren opvangen en de balansverhoudingen verbeteren.

Adriaanse heeft echter sterke twijfels of deze bezuinigingen genoeg zijn om de kosten voor nieuwbouw te dekken. Hij vindt dat er geen zwaarwegend argument is te vinden voor een 230 miljoen kostende investering in een nieuw ziekenhuis op een nieuwe locatie. Sterker nog, Adriaanse meent dat doorgaan met de bouwplannen in Heerhugowaard een gevaar kan opleveren voor de continuïteit van het MCA en de publieke zorgtaak voor de regio. Het plan van het MCA dat er nu ligt is vijf jaar geleden opgesteld en in de ogen van Adriaanse achterhaald door de economische crisis en andere ontwikkelingen.

Een combinatie van verbouw en nieuwbouw in de Alkmaarderhout, het zogenaamde Parkziekenhuis, zal een veel geringer investeringsniveau vragen. De gefaseerde investering zal volgens Adriaanse waarschijnlijk beneden de 100 miljoen liggen en er is volgens hem voldoende draagvlak binnen Alkmaar voor dit alternatief. Alkmaar Centraal verslaggever Remko Ellens sprak er met hem over.



Henk Adriaanse, raadslid CDA Alkmaar


Pin It
Bekeken: 2341x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/