Alkmaar, 15 juli 2014. Begin juli zijn twee unieke fotoalbums door de Historische Vereniging Alkmaar geschonken aan Paul Post, directeur van het Regionaal Archief Alkmaar. Ze bevatten ruim honderd gedetailleerde foto’s van de grootscheepse restauratie van de Grote Sint Laurenskerk in de jaren twintig. Paul Post is erg blij met de schenking: "Bovendien kunnen we er nu voor zorgen dat de foto’s zo snel mogelijk op onze beeldbank te bekijken zijn!”

Gestutte muren met scheuren en kieren, gestripte dakconstructies, verweerde beelden en verbrijzelde balken. Maar ook het dak van de kerk zonder klokkentoren. Dit zijn enkele voorbeelden van wat op de opmerkelijke foto’s te zien is. Soms rijst de vraag in welke onmogelijke posities de fotograaf en de werklieden zich gewrongen moeten hebben. De restauratie, onder leiding van architect Herman van der Kloot-Meyburg, is op prachtige wijze gedocumenteerd.

Carolien Roozendaal is bouwhistoricus bij de gemeente Alkmaar en vertelt over de waarde van de foto’s: “Op dit moment wordt er hard gewerkt aan het bouwhistorisch onderzoek van de Grote Kerk. Al snel werd duidelijk dat de grootschalige 20e-eeuwse restauraties grote invloed hebben op ons beeld en begrip van de kerk. Naast de bekende archiefgegevens en de tekeningen geven de foto’s waardevolle informatie over de ware aard van de restauratie. We hopen op korte termijn te kunnen beginnen aan het schrijven van een boek over de bouwgeschiedenis van de kerk.”

De foto’s uit de jaren 1923 tot 1926 laten de kerk voor, tijdens en na de restauratie zien. Van de gebundelde afbeeldingen is in juli 1926 een omschrijving bijgevoegd door de opzichter der restauratiewerken P.J. de Kort. Leens Spaans, voorzitter van de Historische Vereniging Alkmaar: “Naar aanleiding van onze ‘Open Huis-zaterdagen’, hebben we onlangs onze collectie geordend. Toen kwamen we deze bijzondere fotoalbums tegen, ooit gekregen uit een nalatenschap. Zeldzaam werk brengen we altijd liever veilig onder bij het Regionaal Archief.”

Foto's: Paul Post en Leens Spaans ondertekenen de schenkingsakte, en drie foto's uit de collectie (bron: Regionaal Archief Alkmaar)

Pin It
Bekeken: 990x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/