Alkmaar, 28 juli 2014. Het zevende zomeravondconcert in de Grote Kerk wordt gegeven op woensdag 20 augustus door stadsorganist Pieter van Dijk. Het is voorlopig het laatste keer dat het grote orgel wordt bespeeld. Vanaf september gaat het in restauratie in verband met de aantasting van het oude pijpwerk door loodcorrosie.

Van Dijk zal de vocale kwaliteiten demonstreren van het Van Covelens-orgel in twee bekende composities van de “Orpheus van Amsterdam”: Jan Pieterszoon Sweelinck. Sweelinck gaf in de Oude kerk te Amsterdam vrijwel dagelijks concerten op het kleine Niehoff-orgel, een instrument dat veel gelijkenis vertoonde met Alkmaars kleine orgel. Hugo Distler, prominent lid van de Duitse orgelbeweging in de vorige eeuw, gaf met zijn composities nieuwe inhoud aan oude vormen. Zo schreef hij voor zijn eigen huisorgel een triosonate geïnspireerd door de zes triosonates die Bach voor orgel schreef. Als contrast hoort u Bach's derde Triosonate. De pinksterhymne Veni Creator Spiritus wordt vertolkt in versies van zowel de Franse componist Nicolas de Grigny als van J.S. Bach.

Voorlopig is dit het laatste concert in de Grote Kerk. De volgende zomeravondconcerten vinden plaats in Heiloo, Ter Coulsterkerk (27 augustus) en de Alkmaarse Kapelkerk (3 september). In verband met de restauratie van het grote orgel wordt het slotconcert (verzoekprogramma) van 17 september gehouden in de Kapelkerk.

Het orgenconcert op woensdag 20 augustus begint om 20:15 uur. Toegang is € 8,- (Vrienden € 7,-). Kijk voor meer informatie op de websites van de Grote Kerk en Alkmaar Orgelstad

Pin It
Bekeken: 1282x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/