Heiloo/Alkmaar, 06 augustus 2014. Aan het eind van het seizoen verhuist de zomeravondserie van de Grote Kerk naar de Ter Coulsterkerk in Heiloo en de Kapelkerk in Alkmaar. Het concert op woensdag 27 augustus in Heiloo wordt totaal anders dan de voorgaande concerten. Het concert wordt namelijk gegeven door de jazzmusici Guus Janssen op orgel en Han Bennink op drums. Als twee improviserende jazzmusici optreden weet je vooraf niet wat er gaat gebeuren. Maar ongetwijfeld zullen zij thema’s van Bach, Sweelinck en Mengelberg voorbij laten komen.

Guus Janssen is vooral bekend als componist en pianist, maar hij is ook een uitstekend organist. Sinds begin jaren tachtig leidt hij zijn eigen ensembles. Janssen’s composities reiken van pianomuziek en kamermuziek tot symfonisch werk. Voor zijn compositorisch werk werd hij in 1984 bekroond met de prestigieuze Matthijs Vermeulen Prijs. In 2008 werd zijn tripelconcert 'Verstelwerk' ovationeel ontvangen in Carnegie Hall in New York, gespeeld door het Riverside Orchestra. Voor zijn  jazz- en geïmproviseerde muziek ontving hij in 1981 de Boy Edgar Prijs. In 2012 ontving hij de 'Johan Wagenaar Prijs' voor zijn gehele oeuvre.

Han Bennink is een fenomeen in de Nederlandse jazz en daarbuiten. Hij verbindt feilloos getimede swing met explosieve improvisaties, en laat uitersten botsen in een visueel opmerkelijke performance. Han Bennink is onder andere bekend geworden door zijn samenwerking met Misha Mengelberg en Willem Breuker. Wereldwijd geldt Bennink als het symbool van de 'New Dutch Swing', de mede door hem ontwikkelde mix van improvisatie met jazz en absurdistische humor, waarbij hij muziek maakt uit alles wat voorhanden is. De VPRO-film die in 1968 over Bennink werd gemaakt kreeg de titel De Bezetene. 'Ik dacht zelf altijd dat ik juist niet bezeten genoeg was', zegt Bennink terugblikkend in zijn in 2009 verschenen biografie.

Het concert wordt georganiseerd door de Alkmaarse Stichting Vrienden van het Orgel. Deze ontwikkelt initiatieven om het orgel een nieuwe plek te geven in het muziekleven. Het concert begint om 20.15 uur.  Toegang € 12,50, € 10,00 voor vrienden.

 

Pin It
Bekeken: 1472x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/