In het weekend van 21 mei ontstond veel ophef over de voorstellingen Q61 Cemetery op de Algemene begraafplaats. Uiteindelijk zijn deze afgelast onder druk van agressie en doodsbedreigingen van boze nabestaanden van overledenen die hier hun laatste rustplaats hebben, ondanks goedkeuring van de rechter.

"Het tast de wortels van onze rechtsstaat aan", stelt GroenLinks Alkmaar. Het vroeg het college wat gedaan was om de voorstelling veilig te stellen, wat de redenen waren voor afgelasting, en vooral waarom de gemeente zich niet stevig uitsprak tegen wat gebeurd is.

Het Alkmaarse college geeft aan dat de dreigende situatie op en rond de begraafplaats pas in de avond ontstond en dat toen Karavaan zelf, in samenspraak met de politie, de voorstelling afgelastte. Inzet van ME op een 'piëteitvolle plaats' vond men te ver gaan. De andere twee voorstellingen zijn afgelast toen de onrust niet minder bleek te worden.

Het college stelt dat de persverklaring van wethouder Cultuur Anjo van de Ven voor de camera’s van de NOS en RTVNH 'in duidelijkheid niets te wensen over liet'.

Pin It