Donderdag 2 juli stemde de gemeenteraad van Alkmaar unaniem in met het nieuwe kader ‘Ondersteuning op maat en dichtbij’ dat vooral oog heeft voor de menselijke maat.

Wanneer Alkmaarders hulp en ondersteuning nodig hebben, moet dat vooral dichtbij zijn. Voorzieningen en activiteiten die dichtbij zijn, worden gesubsidieerd door de gemeente en zijn vrij toegankelijk voor burgers. Voorbeelden hiervan zijn bewonersondernemingen, kleinschalige dagopvang, buurthuizen, ondersteuning mantelzorgers, vrijwilligersorganisaties, en cliëntondersteuning. Wijk- en buurtcentra spelen hierbij een belangrijke rol.

Wanneer de algemene voorzieningen niet voldoende zijn zoekt de gemeente een creatieve oplossing op maat. Dat gebeurt in overleg tussen consulent en cliënt en de zorgaanbieder. 

Bij oplossingen wordt ook gekeken naar de ontwikkelingen in de techniek en mogelijkheden van digitale ondersteuning. De gemeente moedigt ondernemers, zorgorganisaties en inwoners aan om zoveel mogelijk samenwerken, om slimme en eenvoudige oplossingen te ontwikkelen. Goede voorbeelden daarvan zijn al terug te zien in het Slimste Huis Alkmaar.

Pin It
Bekeken: 2772x