Vanaf 15 juli kunnen Alkmaarders drankenkartons en blik ook scheiden van het restafval. Dit afval kan met plastic afval worden ingeleverd. Na de inzameling worden de drankenkartons, het blik en het plastic apart gerecycled. De nieuwe afvalstroom heet PMD (plastic, metaal en drankenkartons).

Drankenkartons zijn bijvoorbeeld melkpakken. Ook andere zuivel en sap wordt in kartons verkocht die met kunsstof of een laagje alumium bewerkt zijn. Onder blik/metaal afval wordt verstaan: aluminium schaaltjes, conservenblikken, siroopbussen en blikjes voor frisdrank en bier.

Blikken moeten leeg ingeleverd worden en blikdeksels moet uit veiligheid naar binnen gebogen zijn. Drankenkartons hoeven niet  uitgespoeld te worden ingeleverd, maar wel platgedrukt en met eventuele dop erop, zodat resten er niet uit stromen.

De nieuwe scheiding in gemeente Alkmaar komt boven op scheiding van glas, GFT, papier & karton, plastic, glas, textiel en grofvuil. Veel waardevolle grondstoffen voor nieuwe producten gaan zo niet verloren en het milieu wordt gespaard. Meer informatie op Stadwerk.nl en Mijnafvalwijzer.nl.

Pin It
Bekeken: 4279x