Stedelijk Museum Alkmaar presenteert vanaf 4 september de meest succesvolle Alkmaarse kunstschilder uit de eerste helft van de Gouden Eeuw: Claes Jacobsz van der Heck (ca. 1578-1652). Met de groeiende welvaart kregen ook lokale schilders gretig aftrek en vond zelfs ‘massaproductie’ plaats.

Van der Heck was een ondernemende schilder die aansprekende werken maakte. Hij schilderde vriendelijke bosgezichten, alpenlandschappen, gemoedelijke wintertaferelen en heel veel gezichtjes op de Egmonden. Altijd met welgestelde mensen die wandelen, rusten of varen. Hij maakte ook portretten en historiestukken. 

De welgestelde Van der Heck had een breed sociaal netwerk. Na 1620 startte hij met dunne lagen op kleinere panelen en doeken te schilderen. Hij koos nieuwe onderwerpen en herhaalde waarschijnlijk composities. Vanaf 1636 produceerde zijn werkplaats volgens vast format vele gezichten van de Egmonden.

De tentoonstelling is ook een ontdekkingstocht. Dankzij vele bronnen wordt antwoord gegeven op vragen over compositie en details, en waarom een omslag in werkwijze ontstond. Christi Klinkert, conservator van het museum en mede-onderzoeker Alice Taatgen brengen een rijk geïllustreerd boek uit over Van der Heck.

Bekeken: 3447x