Alkmaar Centraal

Al sinds 2013 sleept de kwestie rond de verdwenen fractiegelden van de Alkmaarse Socialistische Partij zich voort. De fractie had in 2013 het deel van de toelage wat niet was uitgegeven voor 2012 niet aan de gemeenteraad terugbetaald, terwijl de fracties altijd het bedrag wat niet is uitgegeven moeten teruggeven. Over 2013 betaalde de fractie het restant weer niet terug, waarna besloten werd dat de SP in 2014 geen toelage zou krijgen. In totaal is 14.023 euro aan fractiegeld verdwenen.

Op de dag van de gemeenteraadsverkiezingen, 19 november 2014, werd de zaak openbaar gemaakt door het NHD. Het landelijk bestuur sloot toen de Alkmaarse fractie uit van deelname aan de verkiezingen. De drie SP-raadsleden, Matt Delahaij, Marianne Dekker en Renver Boots, probeerden te redden wat er te redden viel door de partij Progressief Alkmaar (PA) op te richten, maar ze wisten de kiesdrempel niet te halen. 

Op 16 januari 2015 moesten Delahaij, Dekker en Boots zich verantwoorden bij burgemeester Bruinooge en griffier Sander Koolen. Het werd hen duidelijk gemaakt dat de gemeente hen verantwoordelijk houdt voor de verdwenen fractiegelden. De raadsleden zelf probeerden het nog zo te spelen dat de landelijke SP verantwoordelijk zou zijn, maar de gemeente maakte hen duidelijk dat fractieleden altijd zelf verantwoordelijk blijven voor hun fractiegelden. Dit schreef Dichtbij-meeschrijver Edward de Vries

Na 16 januari was de raadsleden te verstaan gegeven dat ze het geld binnen vier weken moesten terugbetalen. Na deze termijn was het geld nog niet terug, dus dit voorjaar deed de gemeente Alkmaar aangifte van verduistering tegen de SP-fractie. Hiertegen tekenden de drie ex-raadsleden bezwaar aan. Over een maand zal de bezwarencommissie vergaderen over dat bezwaar.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl