Alkmaar Centraal

Nu de stroom vluchtelingen naar Nederland maar blijft aanhouden nemen steeds meer mensen het initiatief om iets te organiseren om de vluchtelingen te helpen. In Alkmaar zijn twee van die mensen Cheyenne van Lubeck en Mike Otter. Zij zetten het Facebookevenement “Alkmaar verwelkomt vluchtelingen” op, in navolging van “Amsterdam verwelkomt vluchtelingen”.

Alkmaar Verwelkomt is een inzamelactie die op zaterdag 12 september van 11.00 uur tot 23.00 uur gaat plaatsvinden. Via Facebook worden Alkmaarders opgeroepen om een persoonlijk welkomstpakket met spullen als speelgoed, Nederlandse lekkernijen of knuffels samen te stellen en deze bij een inzamelpunt te brengen.

Cheyenne van Lubeck en Mike Otter, beiden 19 jaar, speelden al een tijdje met de gedachte om iets te doen om de vluchtelingen die naar Nederland komen te helpen. Hun eerste ideeën waren om Nederlandse les te geven of uitjes voor de asielzoekers te organiseren, maar toen ze hoorden van het initiatief “Amsterdam verwelkomt vluchtelingen” wisten ze dat ze dit ook in Alkmaar wilden organiseren.

Het Facebookevenement “Alkmaar verwelkomt” is op 4 september online gegaan en binnen een dag hadden al 400 mensen zich aangemeld. Op maandagochtend, vlak voor ons interview   rond 9.00 uur met Cheyenne en Mike stond de teller op 757 mensen; om 14.00 uur was dat al opgelopen naar 824.

Ze verwachten dat het evenement in de loop van de week misschien wel de 1000 deelnemers haalt. Tot dusver hebben zich ook zeven vrijwilligers aangemeld om hen te helpen de welkomstpakketten in ontvangst te nemen. Zodra de inzamelactie voorbij is zal het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) de welkomstpakketten komen ophalen en deze verdelen over asielzoekerscentra in de buurt.

Cheyenne en Mike hebben regelmatig contact met de COA over hun inzamelactie. De COA heeft onlangs aangegeven dat ze geen behoefte meer hebben aan kleding en voedsel. Volgens Cheyenne en Mike is dit omdat de COA wil voorkomen dat de asielzoekerscentra teveel spullen en etenswaren moeten opslaan. Waar voornamelijk behoefte aan is zijn dingen waardoor de asielzoekers welkom voelen in Nederland.

Ze zijn verrast door de hoeveelheid mensen die zich in zo’n korte tijd hebben aangemeld, al denken ze dat een aantal mensen misschien vooral op ‘aanwezig’ heeft geklikt om steun voor de actie te betuigen. Maar dan nog, voor Cheyenne en Mike zal de actie als een succes voelen als ze in elk geval veel mensen aan het denken hebben gezet over de vluchtelingenproblematiek. Ze realiseren zich ook wel dat het probleem eigenlijk aangepakt zou moeten worden bij de bron in de landen waar de vluchtelingen vandaan komen, maar voor nu vinden ze dat de vluchtelingen die nu Nederland binnenkomen zich welkom voelen. Ze zeggen hierover dat zelfs als er niemand komt, ze alsnog veel positieve reacties op de actie hebben gehad. Bovendien: “Je kunt stilzitten, maar je kunt ook iets doen”.

Meer informatie over Alkmaar Verwelkomt is te vinden op de Facebookpagina

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl