Leden van de Ondernemingsraad van Alkmaar in 2012 en 2013 kregen meer dan 50.000 euro overwerkdeclaraties en gratificaties. Dit schrijft het NHD. Deze bonussen vielen dan wel binnen de grenzen, maar doen toch denken aan smeergeld. De Onderzoeksraad Integriteit Overheid schrijft dit in een rapport. De burgemeester en wethouders wisten niets van deze bonussen; zij stelden dat “deze zaken tot het mandaat van de algemeen directeur” behoorden.

De onderzoeksraad merkt bovendien op dat de zaak er alle schijn van heeft dat de OR-leden zijn beïnvloed, terwijl zij worden geacht om namens het personeel ‘tegenspel’ te bieden.

Dinsdag kwam de zaak voor in de rechtbank naar aanleiding van melding van een directieassistente. Zij zat destijds in de ondernemingsraad en ontdekte de bonussen van haar voorgangers kort na haar eigen verkiezing.

Het conflict dat ontstond naar aanleiding van de bonussen tussen de herkozen en de nieuwe leden leidde ertoe dat de directieassistente moest aftreden, vervolgens geschorst en daarna ontslagen werd.

Bekeken: 4148x