Alkmaar Centraal

In de vroege Gouden Eeuw was Claes Jacobsz van der Heck (ca. 1578-1652) de meest succesvolle schilder in Alkmaar. Hij is een typisch voorbeeld van de vele kleine meesters die, naast grootmeesters als Frans Hals en Rembrandt, in de Republiek werkzaam waren. Het Stedelijk Museum Alkmaar verzorgt op zondagen gratis instaprondleidingen om Van de Heck te leren kennen.

Met de groeiende welvaart in de 17e eeuw vonden de kunstwerken uit lokale werkplaatsen als die van Van der Heck steeds meer aftrek. Van der Heck speelde hier slim op in. Zijn meest succesvolle ‘productielijn’ bestond uit de gezichtjes op de Egmonden.

Naast succesvol was Van der Heck ook eigenzinnig. In zijn Officieren van de Oude Schutterij in een landschap uit 1613 plaatste hij de Alkmaarse schutters in de open lucht, als het ware tijdens een bedrijfsuitje, met een ‘selfie’ van zichzelf en zijn vrouw Cecilia.

De gratis instaprondleiding is elke zondag om 12.00 uur (max. 20 personen). Reserveren is niet mogelijk. De tentoonstelling is tot en met 24 januari te bezoeken. De rijk geïllustreerde publicatie passend bij de tentoonstelling door Christi Klinkert en Alice Taatgen is voor €19,95 verkrijgbaar in de museumwinkel. 

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl