Alkmaar Centraal

Vrijdag 18 september om 10.00 uur opent Jan Adriaanz. Leeghwater samen met de dorpsomroeper van Graft en De Rijp Jan Geert I, de Alkmaarse kaasmarkt. De opening gebeurt traditioneel met het luiden van de bel. Ze doen dit op uitnodiging van wethouder Victor Kloos (OPA).

Op 1 januari is de gemeente Alkmaar gefuseerd met de gemeentes Graft-De Rijp en Schermer. Reden om hier, tijdens deze extra kaasmarkt, de laatste van het jaar, aandacht aan te besteden. Vandaar de uitnodiging aan J.A. Leeghwater (Jan van Beek) en dorpsomroeper Jan Geert I (Jan Prins).

De Nederlandse molenmaker en waterbouwkundige Jan Adriaanszoon Leeghwater werd in 1575 in De Rijp geboren. Hij bedacht molens die molen recht in de wind konden worden gezet. Hij kreeg het oppertoezicht over de poldermolens die onder andere de droogmaking van de Schermer in 1635 mogelijk maakte.

Dorpsomroeper Jan Geert I is ook belangrijk voor De Rijp. Zodra er een feestelijke of belangrijke gebeurtenis is, gaat hij het dorp door om het nieuws te melden. Zo liep hij tijdens de viering van Koningsdag 2014 voorop in de Koninklijke Stoet om de leden van de koninklijke familie aan te kondigen.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl