Alkmaar Centraal
×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 648 niet laden

In Den Haag ging het de afgelopen week maar om één jongen: Mauro. ‘Politici moeten zich niet bemoeien met individuele gevallen’, was een veelgehoord commentaar uit  partijen als de VVD en het CDA. ‘Politici stellen wetten vast, het is aan de rechter om te bezien of die wetten ook correct worden toegepast‘. Met zo’n enge taakopvatting doen politici zichzelf wel erg tekort.

Kamerleden, maar ook onze Alkmaarse raadsleden hebben niet alleen de taak wetten of verordeningen vast te stellen, ze hebben ook de taak te controleren of deze op een verantwoorde wijze worden uitgevoerd. Dit naast hun misschien wel belangrijkste taak: het zijn van volksvertegenwoordiger. Als 80% van de mensen het niet eens is met de manier waarop een vastgestelde wet in dit geval uitpakt voor een jonge, al acht jaar in Nederland wonende asielzoeker, kun je dat als volksvertegenwoordiger niet zomaar negeren. Dat geldt voor volksvertegenwoordigers in Den Haag, maar  ook voor volksvertegenwoordigers in Alkmaar, waar we onze eigen Mauro hebben: de negenjarige Jossef. Jossef  is leerling van basisschool De Driemaster in Alkmaar,  en al langer dan 8 jaar in asielzoekerscentra in Nederland.

Zijn moeder en hij hebben een paspoort van een verschillend land (respectievelijk Somalië en Soedan). Daarom is uitzetting ook na het aflopen van hun procedures erg lastig. Jossef  is een Nederlands kind geworden, een Alkmaarder, die in onze stad zijn vriendjes heeft, lid is van de voetbalvereniging en naar school gaat. Nu dreigt zeer binnenkort overplaatsing van Jossef van het Alkmaarse AZC naar de gezinslocatie in Katwijk, dat bekend staat om zijn 'sobere' leefomstandigheden.

Hier verblijven (bijna) uitgeprocedeerde asielzoekersgezinnen. Zij hebben geen recht meer op verblijf in Nederland, maar het is de Nederlandse overheid ook niet gelukt ze terug te sturen naar hun land van herkomst. Sinds januari 2011 mogen minderjarige kinderen niet op straat gezet worden en daarom biedt de COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) nu deze sobere vorm van opvang aan asielzoekersgezinnen. Het laat zich niet moeilijk raden wat een dergelijke overplaatsing voor Jossef zou betekenen.

Verschillende partijen in de Alkmaarse gemeenteraad hebben het voor Jossef opgenomen en ook burgemeester Piet Bruinooge doet wat hij kan om Jossef in Alkmaar te houden. Dit in schril contrast tot bijvoorbeeld de lokale VVD die de handen van Jossef aftrekt: ‘Daar gaan wij niet over’.  Gun jij Jossef ook een veilige jeugd in Alkmaar, onderteken dan de petitie ondertekenen om Jossef te helpen om in Alkmaar te blijven: http://redyossef.petities.nl/

Gert Jan Leering

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl