Alkmaar Centraal

Net terug maar nog helemaal ‘vol’ van de reis zijn Melle en Sophie. Zij maakten deel uit van de groep van vijftien vwo-Xtra leerlingen van PCC Het Lyceum die van 15 tot en met 24 september in China verbleven. 

Op Het Lyceum maakt het vak Chinees deel uit van de bijzondere opleiding vwo-Xtra. In de bovenbouw krijgen leerlingen de kans om op schoolreis te gaan naar China. Ze volgden in Beijing niet alleen lessen op school zoals kungfu en kalligrafie, maar bezochten samen met hun 'buddies' ook onder meer de Grote Muur, het Zomerpaleis, de Verboden Stad en het Terracottaleger. Het bracht de leerlingen en hun buddies dichter bij elkaar.

Hannah Houben, begeleidend docente: "In China trekken ze deels op met leeftijdgenoten en zo ontdekken ze waarin hun levens van elkaar verschillen. Geweldig om te zien hoe onze leerlingen hun kennis van de taal in praktijk brengen, niet alleen op de gastschool maar ook tijdens de verschillende excursies."

Dat er grote verschillen zijn in cultuur bleek al snel. Sophie: "Ze vinden rochelen en boeren laten daar heel gewoon, dus iedereen doet dat!" De grote en blonde Hollanders vielen zelf ook op. Melle: "We voelden ons echt een bezienswaardigheid, er werden heel veel foto’s van ons gemaakt."

Het bezoek aan de enorme maar toch knusse Moslimmarkt in Xi’an vormde één van de hoogtepunten. Sophie vult aan: "Ik heb daar op iets wat ik wilde kopen heel erg afgedongen. De verkoper werd bijna kwaad maar toch lukte het me om van 350 yuan (50 euro) op 50 yuan (9 euro) uit te komen."

De schoolreis vormt niet altijd het eindpunt van de cursus. Sophie en Melle slaagden vlak voor de zomer voor het HSK-examen Chinees af op niveau 2. Sophie heeft besloten zich de komende jaren meer te gaan focussen op wiskunde, maar Melle wil het HSK-examen op niveau 3 gaan doen.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl