Alkmaar Centraal

Zondag 11 oktober legt burgemeester Piet Bruinooge bloemen bij het verzetsmonument op de algemene begraafplaats in Stompetoren. Dit doet hij om de Slag bij Rustenburg te herdenken. 

Vanaf 14.45 uur kunnen belangstellenden bij restaurant Het Schermer Wapen (Oterlekerweg 3) verzamelen. Hierna lopen de aanwezigen in stille tocht naar het verzetsmonument. Daar volgen om 15.00 uur twee minuten stilte, waarna met het leggen van het bloemstuk de plechtigheid wordt besloten. Na afloop wordt in restaurant Het Schermer Wapen een kopje koffie of thee aangeboden.

In de nacht van 10 op 11 oktober 1944 is een groep verzetsmensen door verraad in een val gelopen, na een wapendropping in de Wogmeer. Er ontstond een hevig vuurgevecht tussen de verzetsgroep en Duitse militairen.

Gerard Veldman kwam daarbij ter plekke om het leven, een tweede man viel gewond in handen van de Duitsers. De anderen wisten nog te vluchten naar een boerderij in de Schermer maar werden daar gevonden en direct neergeschoten. Boerderij ‘Houtlust’ aan de Zuidervaart werd door de Duitsers in brand gestoken. Deze gebeurtenis staat bekend als de ‘Slag bij Rustenburg’.

De namen van de omgekomen verzetshelden zijn:

Dirk de Boer DZ, Piet de Boer, Johannes de Jong, Piet Koning, Floor Niele, Johannes de Reus, Siem Spierenburg, Gerard Veldman, Jacob Wagenaar, Piet Wagenaar, Jan Walter, Rein Witteveen en Frans van der Zeijden.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl