Alkmaar Centraal

Na de storm van protest tegen het flink uitkleden van rechtspraak in meerdere steden, wordt besluitvorming opnieuw uitgesteld. Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde in met uitstel tot het de justitiebegroting eind november in behandeling neemt. Dit meldt Nieuwsuur.

Dat neemt niet weg dat de Raad voor de Rechtspraak en de presidenten van de rechtbanken geplande bezuinigingen op zeven van de 32 rechtbanken willen doorvoeren. Er is een tekort van € 32 miljoen en dit tekort zou zonder te bezuinigen op kleinere rechtbanken oplopen naar € 52 miljoen.

De politiek neemt later dit jaar een besluit over het lot van de rechtbanken in Assen, Almelo, Alkmaar, Lelystad, Dordrecht, Zutphen en Maastricht. Doel is de rechtspraak te moderniseren. Dit moet een hogere kwaliteit opleveren, de werkdruk van rechters verminderen en dat terwijl tientallen miljoenen bespaard worden.

Grotere rechtszaken (ongeveer 25% van het totaal) brengen extra kosten met zich mee, zoals het in stand houden van grote ruimten en cellenblokken, en die moeten dan ook beveiligd worden door personeel. Het zou de kleinere locaties duur en inflexibel maken.

Nieuwsuur interviewde Alkmaarse rechter Gerda van Dijk. Zij hoopt dat de bezuinigingen op zijn minst goed worden heroverwogen, maar liever nog geschrapt.  Van Dijk sluit stakingen niet uit. Een verschuiving naar Haarlem verarmt de Kop van Noord-Holland, zou in de regio 200 banen kosten, levert veel extra reistijd op en nieuw personeel zal veel eerder vanuit omgeving Haarlem komen.

Hoe het financiële plaatje eruit moet zien blijft voor de buitenstaander vaag. Digitalisering loopt vertraging op en zou niet € 60 miljoen maar € 200 miljoen gaan kosten. En hoe zit het met alle extra uren en reiskosten die in rekening gebracht gaan worden?

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl