Alkmaar Centraal

Zoals verwacht was de opkomst groot, dinsdagavond bij de informatiebijeenkomst over de komst van 600 asielzoekers naar het voormalige belastingkantoor aan de Robonsbosweg in Alkmaar. De bijeenkomst werd een paar honderd meter verderop gehouden, in de aula van het Willem Bleau College.

Piet Bruinooge, burgemeester van Alkmaar en voorzitter van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord vertelde dat de het COA de Veiligheidsregio gevraagd heeft 600 extra asielzoekers op te vangen en dat dat gaat gebeuren in het voormalige belanstinggebouw. "Ik vraag niet om jullie enthousiasme, maar wel om jullie hulp om een plan te ontwikkelen". De meer dan 400 mensen die het overwegend emotioneel aanhoorden kwamen vanuit de hele stad, maar toch vooral uit de omliggende wijken.

OPA Raadslid Jolande Bont, zelf ook omwonende is er duidelijk over: "Zeshonderd nieuwe asielzoekers is te veel". Er waren voornamelijk tegenstanders op de bijeenkomst afgekomen waarbij opviel dat veel mensen zich oprecht zorgen maken over het opgelegde karakter van deze beslissing en de manier waarop hun zorgen weggezet worden als 'rechts' en 'xenofoob'. De problemen die elders in het land de kop opsteken wakkeren die gevoelens alleen maar aan. Dat de vluchtelingenproblematiek nu al impact heeft is duidelijk wanneer de al flink gemodereerde reacties op het artikel over de komst doorgelezen worden. We hebben er als redactie een flinke kluif aan de discussie 'binnen de perken van het fatsoenlijke' te houden.

COA-directeur Lazise de Valk liet de toehoorders weten dat er geen huisvestingproblemen verwacht worden bij het onderbrengen van 600 asielzoekers in het kantoor waar voorheen 350 mensen werkten; "Er is genoeg ruimte". Opvallend genoeg kwam de kritische vraag daarover van één van de weinige toehoorders die gen bezwaar heeft tegen de opvang van extra asielzoekers. Over drie jaar moeten de asielzoekers elders zijn ondergebracht. Volgens Bruinooge kan dat ook niet anders omdat de tijdelijk ontheffing die nodig is voor huisvesting in het bedrijfsgebouw dan eindigt. (foto's: Marco Schilpp. meer foto's zijn te vinden op onze Facebookpagina)

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl