In het eerste kwartaal 2015 werd Alkmaar geconfronteerd met forse financiële uitdagingen. Nu biedt het college van Alkmaar de gemeenteraad een nagenoeg sluitende begroting voor 2016 aan met een gunstig financiële meerjarenbegroting.

Veel gemeenten staan financieel onder druk door de decentralisatie van rijkstaken op het gebied van WMO en Jeugdzorg, en de onvoorspelbaarheid van de algemene uitkering uit het gemeentefonds. Alkmaar kende daarbij ook een paar lokale veranderingen, zoals de gemeentelijke fusie, een ingrijpende reorganisatie en de verzelfstandig van organisatieonderdelen als Theater De Vest, het gemeentelijk museum, stadswerk, het sportbedrijf en parkeerbeheer. De complexe situatie zorgde ervoor dat tijdelijk het perspectief op de financiële beheersing tekort schoot.

Wethouder Financiën Pieter Dijkman (VVD): "We hebben de afgelopen maanden hard gewerkt aan het ombuigen van de rode cijfers. Dat is niet makkelijk geweest. Maar we hebben het voorzieningen-niveau voor de burgers ondanks alle maatregelen helemaal in stand kunnen houden. De kritische reflectie op de ramingen en de getroffen acties leveren een versterking van de financiële positie en een reële begroting op. We zijn er echter nog niet, beperkte dijkbewaking blijft nodig, maar we gaan zeker de goede kant op. Ambtenaren en bestuur mogen er trots op zijn dat wij dit in enkele maanden tijd voor elkaar gekregen hebben."

Met de begroting voor 2016 is een kanteling gekomen. Met een mix van maatregelen is er nu een sluitende begroting en meerjarenperspectief opgesteld. De maatregelen omvatten bezuinigen (vermindering van overhead), gebruik maken van autonome ontwikkelingen, inzetten van financieel- technische maatregelen (wijziging afschrijvingsmethode) uitbreiden van inkomsten (precariorechten) en herijken van budgetten. Het turbulente financieel vaarwater is daarmee verlaten. In 2016 resteert en nog een klein tekort van € 12.000 euro op de begroting van € 365 miljoen. De verwachting is dat dit in 2018 omgeslagen is naar een overschot van rond € 800.000, oplopend naar € 1 miljoen in 2019.

De begroting wordt op 2 en 5 november in de gemeenteraad behandeld.

Pin It
Bekeken: 3112x
https://ee.itk.ac.id/data/