Alkmaar Centraal

Op 27 oktober organiseert het Alkmaars Historisch Café een lezing over stadsrechtverleningen in West-Friesland in 1415 en 1416. Dit in het jaar dat onder andere Schagen haar 600-jarig bestaan als stad viert. De lezing wordt gegeven door Joost Cox, gemeentesecretaris van Den Helder en specialist op het gebied van de Hollandse stadsrechten. De titel van de lezing is: Twaalf "stadsrechten" voor West-Friesland in 1414 en 1415.

In de 13de en 14de eeuw krijgen drie plaatsen in West-Friesland stadsrecht: Medemblik (1289), Enkhuizen en Hoorn (beiden 1356). Nadien krijgen Grootebroek (1364) en Schellinkhout (1402) ook nog stadsrechten. In 1414 en 1415 verleent de Hollandse graaf opeens aan maar liefst twaalf plaatsen (veelal combinaties van dorpen) binnen de Westfriese omringdijk, waaronder Schagen, Langendijk, Barsingerhorn, Hem en Wognum 'stadsrechten'. Ook Texel krijgt een dergelijk recht. Later in de 15de eeuw worden nog enkele andere plaatsen aangewezen, waaronder het eiland Wieringen.

Joost Cox zal in zijn lezing onder andere vertellen waarom plaatsen precies toen hun rechten kregen en om wat voor rechten het ging. Hij verhaalt over de geschiedenis van deze 'stamboom van stadsrechten' en of 'stederechten' misschien een betere term is. Tijdens de lezing zal ook worden ingegaan op de betekenis van de middeleeuwse stadsrechten in het algemeen.

De lezing start om 20:00 uur plaats in Bibliotheek Alkmaar Centrum. Kosten zijn € 7,50, de reductieprijs is € 5. Kaarten kunnen de avond zelf gekocht worden, maar ook online via bibliotheekkennemerwaard.nl of bij de klantenservice van een van de Kennemerwaard vestigingen.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@alkmaarcentraal.nl