Alkmaar Centraal

Zaterdag 24 oktober speelt om 15.00 in Theater Cool de familievoorstelling ‘De Kleine Kapitein’. Het verhaal is gebaseerd op de trilogie van Paul Biegel, waarin een kleine kapitein met zijn bemanning Marinka, Dikke Druif en Bange Toontje op hun boot de Nooitlek allerlei avonturen beleeft, maar de manier van vertellen is iets anders.

Waar in de boeken de kleine kapitein en zijn bemanning ‘echt’ met hun boot de Nooitlek het ruime sop kiezen en op avontuur gaan, is de basis van deze voorstelling een groep kinderen die spelen op het strand. Een grijze schipper vertelt hen over een kleine kapitein die ooit zijn boot de Nooitlek maakte van alle spullen die hij vond en inspireert zo de vier kinderen om hun eigen avontuur te spelen. Ook voorziet hij hen van inspiratie als ze vastlopen in hun spel.

Sabine Krol, die de rol van Marinka speelt, vertelt: “Als je in de zaal zit is het juist wel lekker als je mee wordt genomen in fantasie, in plaats van dat je moet geloven dat het kinderen zijn die dat echt allemaal meemaken. Dan zou je ook niet wegkomen met een colafles die helemaal gekreukeld is. Nu hoef je geen decor te maken wat erbij past: het is veel meer teruggebracht naar wat kinderen echt zelf kunnen spelen. Je ziet wat de fantasie van een kind allemaal kan.”

Op de vraag of het voor het publiek niet raar is dat de voorstelling gaat over vier kinderen, terwijl die gespeeld worden door volwassen acteurs legt Sabine uit: “Je moet het niet gaan spelen als kinderen, want dan wordt het kinderachtig. Ik denk dat doordat de teksten zo zijn geschreven dat het allemaal vanuit fantasie gaat, je gewoon vergeet dat het kinderen zijn. Op het moment dat ik het speel zoals ik het zelf zou doen maakt dat het geloofwaardiger, en daardoor merk je niet meer dat het volwassenen zijn die een verhaal vertellen.”

In het denkbeeldige avontuur van de spelende kinderen op het strand passeren vele plaatsen en elementen uit de trilogie van Paul Biegel de revue, zoals het eiland van Groot en Groei, de poort op zee met draken die levend worden en de stad op palen van de Norse Heerser. Dit wordt bijna allemaal uitgebeeld zonder speciale technieken of ingewikkelde decors: de acteurs weten het publiek met slechts dialoog, en af en toe effecten met licht, te overtuigen dat ze ineens allemaal een stuk gegroeid zijn op het eiland van Groot en Groei, of dat ze vastlopen op een rots vlakbij de Drakenpoort levende draken. De voorstelling laat zo zien hoe kinderen met hun fantasie van alles kunnen spelen.

Het publiek wordt er dus om de zoveel tijd aan herinnerd dat het verhaal eigenlijk een spel is van vier kinderen die op het strand spelen, maar volgens Sabine is dat juist niet ontgoochelend, want “ze kennen vaak het verhaal wel, maar het is wel leuk dat ze zien dat je het zelf kunt doen. In plaats van terughalen naar de werkelijkheid is het een bouwsteen om door te kunnen met de fantasie”.

Voor de kinderen die zich al geïnspireerd voelen om ook in hun fantasie op avontuur te gaan is er bovendien een winactie: kinderen worden uitgenodigd om verkleed als kapitein, zeebonk of scheepsmatroos naar de voorstelling te komen. Na de voorstelling kunnen ze op de foto met de acteurs, en als die foto op de Facebookpagina van De kleine Kapitein geplaatst wordt maken ze kans op hun eigen Nooitlek, een echte zeilboot.

Kaarten zijn te krijgen via de website van Theater Cool, onder het tabje ‘Theater’. De voorstelling begint om 15.00 uur in Theater Cool (foto's: Andy Doornheim).

 

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl