Maandagochtend werden in Alkmaar de eerste 26 Stolpersteine gelegd. Stolpersteine zijn bedoeld om joodse mensen die tijdens de Holocaust om het leven zijn gekomen te herdenken. De eerste steenlegging in Alkmaar is gedaan aan de hand van een vastgestelde route door het oude centrum. Bij iedere volgende steenlegging zal een bredere cirkel worden getrokken vanuit het centrum.

Bij de eerste steenlegging waren leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool 'De Rank' in de Bergermeer aanwezig. Zij legden bij elke Stolperstein een roos. Ook enkele leerlingen van het Murmellius Gymnasium waren aanwezig. Zij hebben in juni op eigen initiatief geld ingezameld voor het Stolpersteine-project.

Stolperstein betekent letterlijk ‘struikelsteen’. Stolpersteine zijn herdenkingsstenen van 10 bij 10 centimeter groot met een messing plaatje met daarop de naam van een joods persoon die tijdens de Holocaust om het leven is gekomen. De Stolperstein wordt gelegd in de straat waar die persoon ooit woonde. In Alkmaar hebben ruim 213 Joodse inwoners gewoond waarvan er ongeveer 170 de oorlog niet hebben overleefd. Het is de bedoeling dat uiteindelijk alle door nazi-geweld vermoorde Joodse Alkmaarders een Stolperstein in Alkmaar krijgen.

Het Stolpersteine-project is een initiatief vanuit Duitsland van Gunter Demnig. Hij is al vanaf 1994 bezig de gedenkstenen te vervaardigen en te plaatsen. De eerste Stolperstein werd gelegd in november 1996 in Berlijn-Kreuzberg.  In de afgelopen jaren zijn er in Europa totaal al bijna 50.000 Stolpersteien geplaatst in meer dan 1000 steden in 17 landen. In Nederland zijn de eerste Stolpersteine in 2007 gelegd.

De route met foto's van de panden in Alkmaar waar joodse burgers woonden en achtergrondinformatie over hen is ook te vinden op de site van het Regionaal Archief Alkmaar . Meer informatie over het Stolpersteine-project staat op www.stolpersteine-alkmaar.nl.

Pin It
Bekeken: 5627x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/