KunstNetTV sluit de nostalgieweken af met de uitzending over stoomtram Bello. Bello reed tot en met 1955 van Alkmaar via Bergen naar Bergen aan Zee en is de bijnaam van stoomlocomotief NS 7742. De locomotief deed sinds 1915 dienst op diverse trajecten in Nederland.

Na een oproep in de krant kwam KunstNetTV in contact met oud-machinist Jacques Burgering. Hij werkte 40 jaar bij de Spoorwegen en vertelt over zijn werk als stoker en machinist. Zijn leukste tijd was als machinist op Bello. In 1960 werd Bello als monument in Bergen neergezet maar weer en wind beperkten de levensduur. Daarom werd de locomotief in 1978 voor ƒ 1,00 verkocht aan Museumstoomtram Hoorn - Medemblik. De restauratie duurde tot 1985. De gerestaureerde locomotief rijdt nu nog van Hoorn naar Medemblik en is de enige bewaard gebleven lokaalspoorlocomotief. Ruim een half jaar na dit interview overleed Jacques Burgering.

Deze KunstNetTV uitzending bevat behalve een interview veel historische beelden en filmpjes. Kijk voor meer informatie en KunstNetTV programma’s op www.kunstnet.tv 

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl