Alkmaar Centraal

Woensdagavond werden in de Vrijheidskerk de Puienprijzen uitgereikt door de Historische Vereniging Alkmaar. De Baanstraat 32 tot en met 34 won de prijs in de categorie ‘woningen nieuwbouw’, omdat het pand de straat “wel een zeer positieve facelift heeft gegeven”, aldus het juryrapport. In de categorie ‘zakelijke panden met nieuwe pui’ ging de prijs naar het Artiance-gebouw aan het Canadaplein 3, vanwege de nieuwe, duidelijke entree, “in de vormentaal van de fraaie architectuur van het complex”. De Kanaalkade 54 won de prijs in de categorie ‘zakelijke panden met historische pui’. De jury vond de restauratie van dit pand “er uit springen gezien de toestand voor de restauratie en de zorgvuldigheid waarmee alle details weer zijn teruggebracht”.

In de categorie ‘woningen restauratie’ vielen zelfs twee panden in de prijzen: het Wildemanshofje aan de Oudegracht 45-91 stak volgens de jury “met kop en schouders boven de andere nominaties uit, zodanig dat het een ongelijke strijd was die geen recht deed aan de vele particuliere initiatieven in deze categorie”. Om deze reden reikte de jury in ‘woningen restauratie’ twee prijzen uit. De tweede prijs ging naar de Spoorstraat 8, wat een gemeentelijk monument is en waar “de detaillering van de geven weer naar de oorspronkelijke kwaliteit is teruggebracht”. De Publieksprijs ging naar de winkel van Mulder aan de Laat 202.

Er werden ook zogenoemde gele kaarten uitgedeeld aan panden die juist verwaarloosd zijn en renovatie nodig hebben. De Puienprijscommissie hoopt dat de eigenaren zich door de gele kaart geroepen voelen om iets aan de staat van hun pand te doen. De Laat 112, de Eilandswal 1 en de Langestraat 113 kregen een gele kaart. 

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl