In de serie 'Kijk op Kunst' zendt KunstNetTV in december een portret uit van zanger, componist en dirigent Jan van Zelm uit Alkmaar. Hij is al jaren uitvoerend musicus op top niveau. Regelmatig worden er door hem gecomponeerde muziekstukken uitgevoerd.

Jan van Zelm studeerde aan de Muziek Pedagogische Academie (MPA) en het Amsterdams conservatorium. Tijdens zijn studie aan de MPA ontdekt hij dat hij liever uitvoerend musicus wilde worden. Als zanger en stagecoördinator is hij nu   al 12,5 jaar verbonden aan het Groot Omroepkoor, één van de ensembles van het Muziekcentrum van de Omroep. Hij werkte jarenlang als zangpedagoog aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Toen hem gevraagd werd naast zijn werk als zangdocent studieloopbaanbegeleider te worden oriënteerde hij zich op coaching en begeleiding. Veel koren en solisten namen lessen bij hem.

Jan van Zelm geniet van het musiceren met anderen op een hoog niveau. In de uitzending van KunstNetTV ziet de kijker hoe hij zijn stemoefeningen doet, legt hij uit hoe een compositie  tot stand komt en op welke manier hij een muziekstuk voor het Groot Omroepkoor instudeert.  Er zijn beelden van de generale repetitie van zijn compositie Stabat Mater door projectkoor Dieci Cantanti in het mooie kerkje De Terp in Oudorp en een fragment van het slotkoor 'Wir setzen uns mit tränen nieder' uit de Matthäus Passion door het Groot Omroepkoor in het Concertgebouw in Amsterdam.

KunstNetTVmagazine is dagelijks te zien om 10.00 uur en 22.00 uur op Alkmaar Centraal TV

Bekeken: 3226x