Woensdag formaliseerden de twee Alkmaarse vmbo-scholen met afdelingen techniek, het Petrus Canisius College en het Van der Meij College, hun samenwerking met Installatiewerk Noord-Holland. Middels de stichting TechNetkring Alkmaar worden de krachten gebundeld om techniek aantrekkelijk te maken.

Met de stichting bereiken de scholen belangrijke doelen: minder afhankelijkheid van subsidies bij de individuele TechNetkringen en verduurzaming van de banden tussen onderwijs en bedrijfsleven. Bedrijven bereiken op hun beurt meer jongeren voor stages en een groeiend aantal vacatures.

Wie kiest voor een loopbaan in de techniek heeft grote kans om een baan op eigen niveau en binnen het eigen vakgebied te vinden, en kan rekenen op een mooi startsalaris. Maar hoe jongens en meiden warm te krijgen?

Maud Croes (directeur Van der Meij) en Jacob Dekker (directeur Petrus Canisius) hebben een heldere visie: "Door leerlingen de ruimte te geven om kennis te maken met het vak door middel van opdrachten die aansluiten bij het echte leven en de regionale beroepspraktijk. En door de leerlingen uit te dagen om initiatief te nemen en originele, creatieve oplossingen te bedenken voor problemen op het gebied van bijvoorbeeld duurzaamheid."

Werk in de techniek wordt steeds meer allround, wat vraagt om flexibele en breed inzetbare medewerkers. Net als in andere vakgebieden hebben automatisering, digitalisering en robotisering een groeiende invloed.

Daarnaast wordt van personeel in de technische sector een hoger werk- en denkniveau gevraagd (minimaal mbo-niveau 3 en 4) en het belang van soft skills als samenwerken, flexibiliteit en zelfstandigheid neemt toe. TechNetkring Alkmaar speelt daar ook op in.

Bekeken: 3792x