De politiek in Alkmaar en Heerhugowaard wacht in spanning af tot het MCA op 17 december bekendmaakt waar nu het nieuwe ziekenhuis komt. Maandag werd naar buiten gebracht dat Harry Luik binnenkort terugtreedt als voorzitter van de Raad van Bestuur, en aangezien hij de grootste voorvechter van de verhuizing van het ziekenhuis naar Heerhugowaard was wordt zowel gehoopt als gevreesd dat het ziekenhuis toch in Alkmaar blijft.

De Raad van Bestuur van het MCA, dat overigens vanaf 10 december officieel de Noordwest Ziekenhuisgroep heet,  laat in elk geval nog niets weten, behalve dat er aan de gemeente Alkmaar gevraagd is naar parkeermogelijkheden.

Gehoopt wordt er door de gemeente Alkmaar, die toen het MCA begin juli meldde dat ze de verhuizing toch zes maanden wilden uitstellen om “een en ander” uit te zoeken haar kans schoon zag om het ziekenhuis te overtuigen in Alkmaar te blijven. Gevreesd wordt er door de gemeente Heerhugowaard, die met een aantal onaangename financiële gevolgen zal worden geconfronteerd als het ziekenhuis toch niet komt. Zo vreest fractieleider Michael Feelders van D66 dat de begroting op losse schroeven komt te staan omdat de opbrengst van de grond waar het ziekenhuis op gebouwd zou worden al in de begroting is meegenomen.

Het nieuwbouwproject van het MCA houdt de gemoederen al jaren bezig en er zijn al meerdere mensen over gestruikeld. Het leidde in 2011 een week na de bekendmaking van de verhuizing naar Heerhugowaard zelfs tot de val van het college van Alkmaar. In september 2012 deed de gemeente Alkmaar een poging om het ziekenhuis in Alkmaar te houden door een plan voor een Parkziekenhuis te presenteren. Toen liet de Raad van Bestuur van het MCA nog weten vast te houden aan het plan om naar Heerhugowaard te verhuizen, maar men vond het een interessant plan B.

Ook bleek begin 2014 dat de financiering wellicht niet rond te maken was, waarop het plan werd aangepast. In juni 2014 was de gemeenteraad van Heerhugowaard stomverbaasd over de uitspraak van MCA-topman Harry Luik dat Heerhugowaard een financiële garantie van twintig miljoen zou willen geven.

Nu zingen er in het ziekenhuis opnieuw geruchten rond dat wellicht de hele verhuizing niet doorgaat. Deze geruchten worden nog eens versterkt door de aankondiging van topman Luik dat hij komend jaar opstapt als voorzitter van de Raad van Bestuur. Niemand wil echter iets bevestigen of ontkennen vóór de Raad van Bestuur van het MCA op 17 december officieel de nieuwe koers bekendmaakt.

Pin It
Bekeken: 3319x
https://ee.itk.ac.id/data/