Tien jaar geleden leerde ik Atif Yar kennen, rijschoolhouder van beroep, maar voor steeds meer mensen in Alkmaar beter bekend als 'de rijdende ombudsman'. Sinds een jaar of zes is Atif ook de officiële PvdA Ombudsman. Iedere zaterdag is hij om 13.00 uur te vinden in het Huis van Zessen in de Schoutenstraat voor het Ombudsteam-spreekuur.

Maar ook voordat Atif gemeenteraadslid werd voor de PvdA was hij al als zelfbenoemd probleemoplosser actief. Het zit in zijn hart en in zijn genen. Verhalen over gezinnen die letterlijk in de kou zitten, mensen die niet meer weten wat ze moeten doen omdat de ene officiële instantie het tegenovergestelde vraagt als de andere, levensgevaarlijke verkeerssituaties, Atif hoort het allemaal aan, gaat kijken, en pakt indien nodig de auto of de telefoon. Maar zegt het ook als mensen in zijn ogen niet bij hem moeten zijn maar gewoon zelf aan het werk moeten. Atif is Ombudsman, geen 'Gekke Henkie.' Mooi werk, maar je vraagt je wel eens af wat er zou gebeuren als Atif morgen besluit te verhuizen. En waar mensen aan kunnen kloppen die, terecht of niet, al hun geloof in politieke partijen kwijt zijn en dus ook niet bij Atif zullen aankloppen.

Sommige gemeenten in Nederland hebben hier iets op gevonden. Daar kun je terecht bij een gemeentelijke ombudsman. Wat zou het mooi en klantgericht zijn als Alkmaar ook zo'n functie in het leven roept. Een gemeentelijke ombudsman waar iedereen terecht kan met vragen en klachten betreffende de lokale overheid. Een onafhankelijke ombudsman –of vrouw- die ver van het politieke gekrakeel blijft waar Alkmaar zo ruim in is voorzien. Die ten principale aan de kant van de burger staat en er daardoor voor zorgen kan dat de ongelijke strijd die burgers nu vaak moeten leveren met politiek en bureaucratie een beetje eerlijker wordt. Die burgers en bedrijven helpt als de brandweer verordeneert dat de deuren van je pand naar buiten open moeten draaien, terwijl de functionarissen van de ARBO op straffe van een flinke boete eisen dat de deuren juist naar binnen open gaan. Die beoordeelt of het redelijk is dat ook slechtlopende bejaarden hun stoepje moeten vegen en wie er als dit om begrijpelijke wijze niet is gebeurd redelijkerwijs aansprakelijk kan worden gesteld als iemand over dat stoepje gevallen is.

Het wachten is op de politieke partij die, ondanks alle bezuinigingen, durft voor te stellen ook in Alkmaar zo'n ombudsman aan te stellen. Omdat zo'n figuur zich, nog even los van alle goodwill die het kweekt, dubbel en dwars terug verdient. Wat denk je dat de gemeente jaarlijks aan dure advocaten spendeert? Tot die gemeentelijke ombudsman er is doen mensen die in de problemen gekomen zijn er goed aan uit te zien naar 'de rijdende ombudsman', je vindt hem in de auto onder het bordje 'Rijschool Actief'.

Gert-Jan Leerink

Pin It
Bekeken: 3428x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://jdih.depok.go.id/mahjong-gacor-pg-soft/ https://jdih.depok.go.id/sdemo-gacor/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/