Alkmaar Centraal
×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 648 niet laden

Zou het toeval zijn dat  in de regio Alkmaar uitgerekend voor plekken waar geen leven in te krijgen valt -de Waerdse Tempel, de  Westrand- , vroeg of laat het plan voor een crematorium opduikt?  Nu is de uitvaartsector natuurlijk een veilige branche. Alle mensen gaan vroeg of laat dood. Als het meezit in crisistijd nog ietsje eerder. Met dat harde gegeven valt al snel een  sluitende business case te maken. Maar misschien komt het ook omdat over een crematorium op voorhand met enige eerbied gesproken wordt. Respect voor de dood zit ons diep in de genen, wie weet waar het later nog eens goed voor is.

Daar waar vestiging van een discotheek of zelfs ziekenhuis geen enkele kans maakt omdat het –bijvoorbeeld zoals bij de Westrand-  om beschermd natuurgebied gaat, kun je het met een voorstel voor  een crematorium altijd nog eens proberen. Moet ook Jan Ory gedacht hebben, succesvol projectontwikkelaar  en eigenaar van een groot stuk grond in de Alkmaarse Westrand.

Ory kocht deze gronden in 1982, zoals zoveel projectontwikkelaars rond zoveel steden tegen  lage prijzen grond hebben gekocht, in de hoop deze later bij verdere stadsuitleg voor veel, heel veel  geld weer aan de gemeente te kunnen doorverkopen of  er zelf tegen gunstige voorwaarden kantoren of bedrijven te kunnen ontwikkelen. Formeel altijd binnen de grenzen van de wet, sommigen noemen het daarom ook wel slim ondernemerschap,  maar feit is dat  heel wat projectontwikkelaars op  kosten van Henk en Ingrid miljoenen hebben opgestreken simpelweg door  te speculeren met grond.

Bij de ‘Westrandgronden’ liep het net even anders.  Hoe Ory zijn best ook deed, hoeveel ‘vriendjes’ hij ook in stelling bracht binnen en buiten het stadhuis, hoe hij ook lobbyde bij de Kamer van koophandel en ondernemersvereniging, de Provincie houdt al jaren voet bij stuk:  Het gaat hier om beschermd  cultuurlandschap waar niet op gebouwd mag worden,  zelfs geen fietspaden en wandelpaden mogen worden aangelegd. Neem je verlies nou eens, zou je tegen ondernemers als Ory willen zeggen. Jullie hebben in de loop der jaren zo vreselijk veel geld verdiend met grondspeculatie,  wees nou ook eens een kerel als je iets verliest.

Want hoe hoog of laag je ook springt, wie je verder ook voor je karretje weet te spannen, er komt geen verdere bebouwing in de Westrand, nu niet en nooit niet.  Alle toekomstige plannen hiertoe zullen in rook opgaan. Die wel. 

Gert-Jan Leerink

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl