Alkmaar, 16 februari 2012. Donderdagavond kreeg AZ het Belgische Anderlecht op bezoek. In het kader van de eerste wedstrijd van Europa league mochten de Alkmaarders het tegen de zuiderburen opnemen. Eerder op de dag hadden de supporters van beide clubs elkaar al ontmoet (VIDEO). Coach Gert-Jan Verbeek had een sterke opstelling de mat op gestuurd, een opstelling die heel veel aanvallen kon creëeren en dat ook deed. Vanaf de vleugel blonk Beerens uit en zijn voorzetten zorgden regelmatig voor gevaarlijke momenten voor het doel van de Belgen. In de 35e minuut kon Maher de score openen, door een voorzet van Poulsen met een volley het net in te schieten. De thuisploeg bleef daarna aanvallen wat leidde tot een grote kans aan het eind van de eerste helft die helaas niet verzilverd kon worden. De eerste helft eindigde met de 1-0 stand op het bord, waarbij aangetekend moet worden dat AZ de beter ploeg was.

In de tweede helft ging AZ door met het creëren van mooi opgezette aanvallen waartegen Anderlecht weinig kon inbrengen. De Belgische elf lieten AZ vaak hun gang gaan en loerden vooral op counters. Maar de opgebouwde aanvallen van Anderlecht sneuvelden vaak net voor het zestien-meter gebied van Esteban. Een echte kans kreeg AZ pas weer in de 59e minuut, toen Martens, Holman en Poulsen elkaar voor het doel van de Belgische tegenstander vonden. Nadat de gevangen bal uitgeschoten werd door de doelman werd meteen duidelijk hoe gevaarlijk Anderlecht kan zijn. Mbokani wist dichtbij het doel van AZ te komen maar dat werd goed verdedigd. In de 81e minuut weet Anderlecht, nadat AZ voor een vrije trap grotendeels op de helft van de tegenstander staat, een spannend moment te creëren voor het doel van Esteban. Door goed keeperswerk weet hij AZ echter op voorsprong te houden. Niet lang daarna schiet aan de andere kant van het veld Altidore net naast. Doordat de voorsprong van AZ klein was, bleven beide teams jagen en in de slotfase van de wedstrijd kwamen de kansen over en weer. Beide teams wisten het doel echter leeg te houden tot het eindsignaal. Met de eindstand 1-0 op het scorebord heeft AZ een goed uitgangspunt voor de tweede wedstrijd. Volgende week, 23 februari, wordt de return gespeeld.

Bekeken: 1589x