Alkmaar, 23 februari 2012. Een 1-0 voorsprong moest AZ vanavond verdedigen in de tweede wedstrijd van de eerste ronde van de knockout fase van de Europa League. In de Belgische hoofdstad moest AZ zich meten met Anderlecht. Inzet van dit treffen was een plaats in de volgende ronde van de Europese beker. Anderlecht liet meteen zien dat het niet van plan was de winst zo maar weg te geven. Met een aantal aardige kansen werd het redelijk spannend voor het doel van de Alkmaarders. Langzaam maar zeker kwam AZ uiteindelijk in de wedstrijd, maar kon desondanks niet voorkomen dat beide teams de kleedkamer in gingen met nog steeds de beginstand op het scorebord.

In de negende minuut van de tweede helft werd de score geopend door een Belgische speler in dienst van AZ. Maarten Martens zorgde voor de 1-0 waarmee de druk op de thuisploeg groter werd. Nu was één of twee keer scoren niet langer genoeg voor de volgende ronde, nu moest het Belgische elftal minimaal drie doelpunten maken om in de volgende ronde te komen. Maar in het laatste half uur wisten wederom geen van beide teams de score te veranderen en floot de scheidsrechter de wedstrijd af bij een  1-0 in het voordeel van AZ. Het was de eerste overwinning van AZ in een Europese uitwedstrijd sinds meer dan 4 jaar. Deze overwinning heeft ervoor gezorgd dat AZ doorgaat in de strijd om Europa League. In de volgende ronde treft het team van Gertjan Verbeek het Italiaanse Udinese. Net als de afgelopen ronde zal AZ eerste thuis spelen en daarna uit.

Bekeken: 1620x