In januari zendt KunstNetTV Auke Hamers ‘Ik speel niet meer’ uit. Zijn veel geprezen eindexamenfilm uit 2007 gaat over poppenspeler Jozef van den Berg.
Cineast Auke Hamers groeide op in Alkmaar. Op 14 september 1989 kwam een abrupt einde aan de toneelcarrière van Jozef van den Berg. Vlak voor de voorstelling in Antwerpen had hij aan God gevraagd wat te doen. In de bijbel leest hij: Ga weg uit hun midden en scheidt u af. (II Kor. 6:17).

Dit markeerde het einde van een carrière die eind jaren zestig begon op de toneelschool in Arnhem. Van den Berg maakte deze opleiding niet af, verhuisde naar Groningen en trok met paard en wagen poppenspelend rond. De poppen werden zijn familie. De voorstelling ‘Moeke en de dwaas’ was zijn grote (internationale) doorbraak. In 1988 en 1989 speelt Jozef van den Berg zijn laatste voorstelling: ‘Genoeg gewacht’. Een reactie op ‘Wachten op Godot’ van Samuel Beckett. Hij bekeert zich tot het Grieks-Orthodoxe geloof. Subsidie voor zijn nieuwe voorstelling ‘De ontmoeting’ wordt afgewezen. Sindsdien leeft Jozef van den Berg als een kluizenaar.

Auke Hamers ‘Ik speel niet meer’ kreeg een goede kritiek in Skrien: ‘een innemende observatie over het leven en de religieuze opvattingen van een theatermaker waarin de stilte wordt omarmd zonder te vervallen in karikaturen’. Na zijn opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunst St.Joost is hij een eigen filmproductiebedrijf begonnen. Kijk voor meer informatie en KunstNetTV programma’s op www.kunstnet.tv. KunstNet is dagelijks te zien om 10.00 uur en 22.00 uur via het TV Kanaal van Alkmaar Centraal, Heerhugowaard Centraal en Langedijk Centraal.

Bekeken: 4448x