Alkmaar, 8 maart 2012. Donderdagavond werden de eerste wedstrijden van de achtste finale van de Europa league gespeeld. AZ mocht het Italiaanse Udinese ontvangen in het eigen AFAS stadion. AZ begon heel sterk tegen de Italiaanse elf. het uitverdedigen van Udinese resulteerde vaak in hoekschoppen. In het eerste deel van de eerste helft had Udinese 1 knappe uitbraak, maar een slechte pass zorgde ervoor dat het geen kans werd. Ondertussen bleef AZ de druk opvoeren bij het doel van Udinese. Pas tegen het eind van de eerste helft wist Udinese enkele malen gevaarlijk voor het doel van Esteban te komen. De ruststand bleef derhalve gelijk aan de beginstand, 0-0.
In het begin van de tweede helft wist Udinese het betere van het spel te hebben, maar daar kwam na 17 minuten verandering in. Een, in de tweede helft sporadische, uitbraak van AZ eindigde van Jozy Altidore, via Maarten Martens achter in het net van de Italianen. 1-0. Udinese ging meteen op jacht naar de gelijkmaker, maar, doordat Udinese meer ging aanvallen, kon AZ meer aanvallen opzetten, waardoor uitbreiding van de voorsprong eerder een feit leek te worden dan de gelijkmaker. Dit gebeurde ook toen, in de 84e minuut, Erik Falkenburg op aangeven van Jozy Altidore, via Brett Holman de bal achter de keeper van Udinese plaatste. 2-0. In de volgende momenten leek AZ helemaal los en probeerde de voorsprong wederom uit te breiden. Wederom was Erik Falkenburg heel dicht bij een doelpunt, maar, dit keer, wist de keeper de bal uit het net te houden. De eindstand was 2-0.
Volgende week, op donderdag 15 maart, worden de Alkmaarders verwacht in het stadion Udinese. Daarvoor, op zondag 11 maart, speelt AZ uit tegen de Graafschap voor de eredivisie.

Bekeken: 1533x